Segíthet az edzésben az étcsoki

2021. május 24. 14:39

A kutatók remélik, hogy az étcsokoládéban található összetevőket használhatják majd például az időskori izomvesztés kezelésére – írja a Journal of Physiology.

2021. május 24. 14:39
null

„Ha kis adagokat eszünk az étcsokoládéból, rendszeres edzéssel kombinálva, teljesítményünk 50 százalékkal megnő” írja a napidoktor.hu. Mint fogalmaznak: a magyarázat az lehet, hogy az étcsokoládéban olyan flavonoid, epikatekin található, amely szerepet játszik az izomnövelésben, hasonlóan ahhoz, ahogyan például egy joggingolás.

Egereken végzett kísérletek és tapasztalatok

Amerikai kutatók egereken végzett kísérletei azt mutatták, hogy ez a vegyület a szervezetüket több mitokondrium termelésére késztette (ez egy kettős membránszerkezetű sejtszervecske, az energia előállításában és annak elraktározásában játszik szerepet).

A kísérlet során az egerek több energiát kaptak, és ugyanúgy teljesítettek a mókuskeréken, mint azok a társaik, amelyek a mozgást rendszeresen gyakorolták.

A tanulmányban a középkorúnak számító egereket három csoportba osztották. Dr. Moh Malek, a Detroiti Wayne Állami Egyetem munkatársa elmondta: az aerobik gyakorlatok, a futás, a kerékpározás mind növelik a mitokondriumok számát az izomsejtekben. Egyiknek napi kétszer kakaóból származó epikatekint adtak 15 napig. A másiknak epikatekint, emellett 30 percet gyakoroltak a mókuskeréken minden nap. A harmadik csoport a mozgást gyakorolta, de nem kapott más egyebet.

A kutatók reményei

Az epikatekin hasonló hatással bír a tanulmány eredménye szerint. Remélik, hogy az emberek esetében megfigyelhető ugyanez, és ennek köszönhetően az étcsokoládéban található összetevőket használhatják majd például az időskori izomvesztés kezelésére – írja a Journal of Physiology.

 

Nyitóképünk csupán illusztráció. A képen csokoládé halad a futószalagon az édességeket gyártó Stühmer Kft. újonnan átadott telephelyén Makláron 2014. július 2-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teklapavle
2021. május 24. 20:26
Holnapi hír: Mészáros Lőrinc csokoládégyárat vásárolt.
lististerc
2021. május 24. 18:50
Mondjuk az én idős apám (83+) a kerti munka után még mindig a saját borából készült hosszúlépésre esküszik...
motoman
2021. május 24. 18:19
Natúr kókuszkrém + stevia + kakaópor kikeverve = nagyon finom csokoládékrém. Cukormentes, tejmentes.
jóember
2021. május 24. 16:16
https://m.youtube.com/watch?v=XvqemMo7qOc És még csilis is van, az a legjobb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!