Karácsony Gergely vizsgálatot sürget a végrehajtások ügyében

2021. december 07. 17:36

Vizsgálóbizottság felállítását sürgette Karácsony Gergely főpolgármester a hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított, államtitkári tisztéről kedden lemondó Völner Pálhoz kapcsolódó ügyek miatt; az ellenzéki politikus szerint a testületnek fel kellene tárnia, hogy milyen rendszerszintű problémák merültek fel a végrehajtási eljárásokban.

2021. december 07. 17:36
null

Karácsony Gergely, aki a Párbeszéd társelnöke is, a Facebook-oldalán úgy fogalmazott: a korrupció minden formája visszataszító, de az, amikor a kiváltságosok érdekében a kiszolgáltatottakon nyerészkednek, a visszataszító korrupciót is még visszataszítóbbá teszi. Hozzátette, vizsgálni kell azt is: „nyerészkedtek-e ezek a gazemberek” még az eladósodott emberek kilakoltatásán is. Mint írta,

az Orbán-kormány „igazságügyi államtitkárának” korrupciós ügyében a magától értetődő lemondás nem ad választ a legfontosabb kérdésekre:

arra, miért adott a végrehajtások kapcsán kinevezése napján teljhatalmat Varga Judit igazságügyi miniszter Völner Pálnak; van-e ennek köze ahhoz, hogy „ugyanez a Völner engedélyezte újságírók, ellenzéki közéleti emberek törvénytelen megfigyelését a Pegasus-szoftverrel”; hogyan lehetséges, hogy egy-egy végrehajtói „praxison akár évente több száz millió forintot lehetett keresni az Orbán-kormány alatt.”

„Az a minimum, hogy feláll az ügy politikai szálait és összefüggéseit feltáró vizsgálóbizottság, amelynek meg kell vizsgálnia az Orbán-kormány ideje alatt történt, feltűnően nagy számú kilakoltatásokat, és fel kell tárnia, milyen rendszerszintű problémák merültek fel a túl sokszor kegyetlen, embertelen végrehajtási eljárásokban” – fogalmazott a főpolgármester. A Legfőbb Ügyészség kedden jelentette be, hogy vezetője Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára parlamenti mentelmi jogának felfüggesztését kérte a házelnöktől egy hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként.    

Völner Pál jogi képviselője a nap folyamán közölte: ügyfele kedden benyújtja lemondását államtitkári tisztségéről. Az ügyvédi iroda közleményében az áll: Völner Pál nem ismeri el büntetőjogi felelősségét, semmilyen bűncselekményt nem követett el, „államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően látta el”.

(MTI)

Fotó: MTI/Mónus Márton

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illibernyák
2021. december 08. 08:24
Ez is mutatja a kormány álságos, hazug kommunikációját a Völner ügyben: "Már a nyáron is figyelhették a Völner-ügy gyanúsítottjait a hatóságok, az ügyben azonban egészen addig teljes és szigorú hírzárlat volt, amíg a múlt héten el nem kezdtek szivárogni az információk az igazságügyi államtitkár érintettségéről. A hvg.hu értesülései szerint a kormánypártok mindent megpróbáltak megtenni annak érdekében, hogy a kínos ügy részletei minél tovább titokban maradjanak, lehetőleg egészen a választásokig. A 24.hu birtokába még egy hangfelvétel is került, melyen az hallható, ahogy a végrehajtói kar egyik vezetője arról ad tájékoztatást: a teljes hírzárlatot mindenkinek be kell tartania, ha nem, akkor annak következményei lesznek. „Az a kikötés, hogy semmilyen kommunikáció ne menjen ki, ha ez utólag, akár fél év múlva is kiderül, annak nem lesz túl jó vége munkaügyi szempontból” – hangzott el a szűkkörű megbeszélésen. Egy ekkora méretű ügy azonban a legritkább esetben maradhat titokban, a csendet végül Polt Péter legfőbb ügyész múlt csütörtökön törte meg, de ő sem magától, hanem Hadházy Ákos nyomására
Pista6
2021. december 08. 07:35
Ha kiderül hogy völner ártatlan akkor kussolni fognak a kommunisták, most hogy gyanú merült fel visítanak! A gyanú az már börtönt ér a TÉNY hogy eladják a kommunisták budapestet jutalékért az nem számít. Ez a magyar baloldal! Rohadt korrupt kommunista az összes gyurcsánysimogató politikus!
kitiltott
2021. december 08. 06:18
Te mikor mondasz le Karácsony köcsög ?
Selamat
2021. december 07. 21:32
Gelikének milyen alapon is jár a szája? Hogy ez a szerencsétlen minden szarba beleveri az orrát az egy dolog. De mellette azért dolgozhatna is valamit. Pl összeszedhetné a városházát eladó iratokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!