Bejgli, linzer, hókifli – ezek a legnépszerűbb karácsonyi sütemények

2022. december 24. 08:59

A bejgliket, a különböző töltelékes kalácsokat és a stolleneket szinte csak az évnek ebben a szakaszában keresik a vásárlók – mondja Szőke Zoltán, a hódmezővásárhelyi Szőke Cukrászdák tulajdonosa. De vannak sütemények, amelyek soha nem mennek ki a divatból, nagyanyáink kedvencei máig felkerülnek az ünnepi asztalra.

2022. december 24. 08:59
null
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

„Karácsonykor a standard sütemények a kedvencek, a kalács és tészta jellegű készítmények, köztük a töltelékes finomságok, így a bejgli. Újabban a kakaós, csokoládés kalácsok, a babkák és a sváb eredetű stollenek, azaz gyümölcskenyerek is egyre keresettebbek. E sütemények szinte csak a karácsonyi időszakban kerülnek a családok asztalára” – magyarázza Szőke Zoltán cukrászmester.

A hódmezővásárhelyi Szőke Cukrászdák tulajdonosa szerint felkapottak még az egyszerű fonott, foszlós édes kalácsok, valamint a zserbó. Az aprósütemények, például a linzer vagy a hókifli, „sem mennek ki a divatból”, ezeket jellemzően azért választjuk szívesen,

mert a nagyanyáink, szüleink is hagyományosan elkészítették.

Ez még akkor is így van, ha a felsoroltak közül néhányat nem kis macera elkészíteni, hiszen adott esetben érlelni kell a tésztát, és külön dolgozni kell a töltelékkel is.

A bejglit és a zserbót az ünnepek előtt is elkészíthetjük

Szőke Zoltán hangsúlyozza, hogy bár a sütemények többsége frissen a legfinomabb, a zserbó és a bejgli eláll a hűvösben, így már napokkal korábban megsüthetjük, a vendégek érkezése előtt elég egy kicsit állni hagyni szobahőmérsékleten. A hókifliket és a linzeres, lekváros süteményeket pedig akár két héttel az ünnep előtt, hiszen megfelelő hőmérsékleten tárolva  

Akárcsak a mézeskalács, amelynek a gyúrása, formázása, díszítése nem olyan nagy ördöngösség, ráadásul kiváló családi program.

Fotó: Szőke Cukrászdák Facebook-oldala
Fotó: Szőke Cukrászdák Facebook-oldala

Minőségi alapanyagokat a piacról

Az alapanyagok beszerzése kapcsán a cukrászmester jó szívvel ajánlja a piacokat, ahol

jó minőségű diót, mogyorót, mákot és lekvárt is beszerezhetünk a termelőktől.

A magvaknak ráadásul magasabb az élvezeti értékük „mert nem utazzák be az egész kontinenst, mire ideérnek”.

A Hódmezővásárhely jellegzetes süteményének számító sós lepény kultusza ugyanakkor mára némileg „megkopott”, van rá ugyan kereslet, de a legtöbben az édes verziókat keresik. A sós vásárhelyi perec, ami egy gyűrű alakú, három hétig is elálló omlós tészta, viszont ma is népszerű, ugyanúgy, mint a makói sós – ez egy lapkás, különböző szóratú termék. Emellett keresett még a töpörtős, a burgonyás és a sajtos pogácsa.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay, belső képek: Szőke Cukrászdák Facebook-oldala

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2022. december 24. 12:09
Nagyon szépek a cikkben a képen azok a hagyományos zsidó kalácsok. Hátul a barhesz a kis kerek fonott, előtte a babka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!