Függetlenként indul a marosvásárhelyi polgármester-választáson a magyar jelölt

2016. február 24. 19:34

Függetlenként vesz részt a marosvásárhelyi polgármester-választáson a magyarság előválasztáson kiválasztott jelöltje, Soós Zoltán, aki eredetileg a magyar pártok közös jelöltjeként indult volna, de ez a terv meghiúsult. Mivel Soós nem tartja magát karrierpolitikusoknak, ezért nem lát gondot mindebben. A cél a román polgármester leváltása, hogy újra magyar vezesse a székelyföldi települést.

2016. február 24. 19:34

Függetlenként vesz részt a marosvásárhelyi polgármester-választáson a magyarság előválasztáson kiválasztott jelöltje. Soós Zoltán egy szerdai sajtótájékoztatón beszélt arról, miért szándékozik részt venni a választásokon.

A tájékoztatón és utána a Marosvásárhelyi Rádiónak nyilatkozva elmondta, úgy találta, hogy a független indulás a legelőnyösebb. Helyénvalónak nevezte, hogy egyetlen magyar politikai alakulat se sajátítsa ki a tisztséget, és valamennyi alakulat vállalja a jelölt támogatását. Azt is hozzátette: döntése véglegesnek tekinthető. Úgy vélte, a független polgármesterjelölt mellett egy „megfelelően kigondolt” tanácsosi listát kell állítani.

Arra az újságírói felvetésre, hogy függetlenként nem szerepelhet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vagy a pártok közös képviselőjelölt-listáján Soós Zoltán kijelentette: nem tartja magát karrierpolitikusnak, ezért ezt egyáltalán nem látja gondnak.

Az előválasztáson már győzött

A 2015 októberében tartott marosvásárhelyi magyar előválasztáson az RMDSZ jelöltjeként indult Soós Zoltán a szavazatok 62,04 százalékát szerezte meg. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltje, Portik Vilmos 28,9 százalékos támogatottságot ért el. A harmadik jelöltre, a független Barabás Miklósra a választók 8,83 százaléka szavazott.

Decemberben az RMDSZ és az EMNP abban egyezett meg, hogy Soós a magyar pártok közös jelöltjeként indul. A két párt január végi egyeztetésén azonban az RMDSZ Soós Zoltán független indulását képviselte, február elején pedig az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke azt jelentette be, hogy Soós az RMDSZ jele alatt indul.

A pártok között továbbra sincs megegyezés arról, hogy közös képviselőjelölt-listát állítanak-e a június 5-én tartandó önkormányzati választásokra.

Először van román városvezető Vásárhelyen

Marosvásárhelyen él az erdélyi városok között a legnagyobb, mintegy 58 ezer fős magyar közösség, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A korábban magyar többségű városban a magyarság az 1990-es etnikai konfliktus által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester az azóta háromszor újraválasztott Dorin Florea személyében.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szúnyog
2016. február 24. 20:15
Egy csoda lenne, ha Marosvásárhelynek még egyszer magyar polgármestere lenne. Hajrá!!!
3M..
2016. február 24. 19:43
A cél nemes! Az RMDSZ leszerepelt. Tele román katonatiszttel. Erdély módszerváltó pártja, aki már sokszor elárulta az ott élő magyarságot. Csak a Nemzet! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!