Nehéz időszakra számít az Európai Bizottság

2022. november 11. 22:07

Hosszabb ideig magasan maradó infláció, magas árak és foglalkoztatás-csökkenés jön, mielőtt újra megindulhatnánk felfelé.

2022. november 11. 22:07
null

Az Európai Bizottság arra számít, hogy az EU és az euróövezet (gazdasági teljesítménye) az idei év utolsó negyedévében és 2023 első negyedévében csökken, ami technikai recessziónak felel meg, mielőtt jövő tavasszal ismét pozitív növekedésbe fordulna – írja a Politico.eu.

A 2023-ra vonatkozó növekedési előrejelzéseket mind az EU-ban, mind az euróövezetben 0,3 százalékra csökkentették. Ez több mint egy százalékpontos csökkenés a korábbi, júliusi becslésekhez képest. A leminősítés főként az ukrajnai háború következménye, amely súlyosbította az energiaválságot és felhajtotta az inflációt, valamint szigorította a pénzügyi feltételeket és megingatta az üzleti bizalmat – írja cikkében a brüsszeli lap.

Egy olyan év végéhez közeledünk, amelyben Oroszország ismét a háború sötét árnyékát vetette kontinensünkre” –idézik Paolo  Gentiloni, az EU gazdasági biztosát. „A magasra szökő energiaárak és az elszabadult infláció most szedik áldozataikat, és mind társadalmi, mind gazdasági szempontból nagyon nehéz időszak elé nézünk” – tette hozzá a biztos.

Kiemelik, hogy három uniós tagállamban várhatóan negatív lesz a  gazdasági teljesítmény: Németországban 0,6 százalékkal, Lettországban 0,3 százalékkal és Svédországban 0,6 százalékkal csökkenhetnek a számok.

Négy ország gazdasági növekedése haladhatja meg az egy százalékot az EU-ban, – Írország, Málta, Románia és Bulgária – a többiek 0 és 1 százalék között lesznek.

A Bizottság arra is számít, hogy az infláció hosszabb ideig magasabb marad, idén 8,5 százalék lesz az euróövezetben, jövőre pedig 6,1 százalék, ami meghaladja a korábban prognosztizált 7,6 százalékot, illetve 4 százalékot. Ugyanez a helyzet az árak terén is, amelyek a várt 8,3-nál egy százaléknál magasabban, 9,3 százalékkal emelkedtek, és ez az emelkedés 2023-ban is 7 százalék körül lesz a prognózis szerint.

A foglalkoztatás növekedése szintén megtorpan 2023-ban. A munkanélküliség az euróövezetben 7,2 százalékra, az EU-ban pedig 6,5 százalékra emelkedik 2023-ban – olvasható a cikkben.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
briganti
2022. november 12. 08:06
Egyébként gratulálok! Lehet kék-sárga maskarában pózolni morállófaszt lóbálva. Szép munka, mondta az öreg szaros.
triumphator
2022. november 12. 07:04
Az eszükbe sem jut, hogy a Zembereknek egyszer csak elegük lesz belőlük és akkor menekülniük kell?
DoomGuy
2022. november 12. 06:49
Először rosszabb lesz, mielőtt jobb lesz. Hol hallottam már ezt?
péterx
2022. november 12. 03:19
Úgy csinálnak, mintha ez fátum lenne, s nem az idióta döntéseik folyománya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!