Döbbenet: észre sem vesszük, pedig a szemünk előtt tűnik el az az Európa, amit eddig ismertünk

2023. április 14. 05:15

Civilizációs fordulóponthoz érkezett például az Egyesült Királyság, de Franciaország is.

2023. április 14. 05:15
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Befutott pár hír mostanság – itt, a Mandiner.hu hasábjain is –, amelyek minden bizonnyal nem kaptak akkora figyelmet, mint például Oroszország háborúja Ukrajnában. Ezek jórészt az elmúlt időszakban történtek.

Itt van például egy, egyenesen az Egyesült Királyságból, mégpedig az ottani, 2021-es népszámlálási adatok feldolgozásából:

Angliában és Walesben az emberek kevesebb mint fele vallotta magát kereszténynek.

Arra kérdeztek rá, hogy gyakorolják-e a vallásukat. A magukat kereszténynek vallók aránya 46,2 százalék volt, szemben a legutóbbi, 2011-es népszámláláskor mért 59,3 százalékkal. Eközben a vallástalanok tábora a lakosság 37,2 százalékára nőtt, szemben a korábbi negyedével. A magukat muszlimnak vallók aránya pedig a 2011-es 4,9 százalékról tavaly 6,5 százalékra emelkedett. Nem meglepő módon Londonban a legvegyesebb a lakosság összetétele: csak a helyiek negyede mondta magát kereszténynek.

De Franciaországból is befutottak érdekes tendenciát bemutató cikkek. Például a következő:

itt már több a gyakorló muszlim, mint a gyakorló katolikus.

Előbbi a lakosság 5,8; utóbbi a 4,35 százalékát teszi ki. (A „gyakorló” kifejezés a felmérésben a heti ima gyakorlását jelentette.) Ugyan továbbra is a katolikus vallás a legnagyobb vallási felekezet a franciák körében – a lakosság 29 százaléka –, ez az arány folyamatosan csökken. Az iszlám, amely a második legnagyobb, évtizedek óta növekszik, és jelenleg a teljes lakosság 10 százalékát teszi ki.

A francia állami statisztikai hivatal (INSEE) megjegyezte, amely 2019-ben, 2020-ban is értekezett már erről, hogy a nagyvárosokban élő 18-59 éves lakosság 51 százaléka vallástalannak vallotta magát. Ez a szám a legfiatalabbak körében továbbra is növekszik.

Nyitókép: David Cliff / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. április 23. 18:30
Az ilyen statok lényege, hogy a trend mindig gyorsul. A keresztények egyre gyorsabban tűnnek el, a muszlimok egyre gyorsabban lesznek egyre többen. A lmbtq pedig tovább szedi áldozatait és ott is kétszámjegyű növekedést mutat majd a magukat nem heterónak vallók számának növekedése. A következő évtizedben lehet meg a trendforduló, amikor a muszlimok relatív többségbe kerülhetnek az egyes csoportokban és ők be fogják szippantani a csellengő fiatalokat, akik ugyanúgy lesznek majd radikalizálhatóak is. És akkor már nem a szélsőjobb zavarja meg a pride-ot és minden naposak lesznek handzsárral végzett nemátalkító beavatkozások.
Robert69
2023. április 19. 08:59
De bizony látják csak a gyász első fázisában járunk.....tagadás, majd jön a düh, alkudozás és végül az elfogadás.
Kybon
2023. április 14. 11:06
Méghogy az az 51 százalék vallástalan...! Hát nem. Ezek a Nagy Konzumisten hívei! A Teszkó-Interspár &co. a templomuk, és a gyümölcsjoghurthoz imádkoznak. Vagy a fagyasztott pizzához. (Különben Magyarországon a legbeivottabb energiaital logója az ördög, neve a pokol, és a cég székháza előtt a Andrássyn egy óriási ördögfej osztja az átkot a konzumidiótákra...)
fado
2023. április 14. 11:01
Utolsó Idők Megérkezett az a generáció aki örömmel hódol meg az Antikrisztusnak és örömmel veszi fel a Fenevad bélyegét. De nem Sátáné hanem Úr Jézus Krisztusé lesz a végső diadal. Megváltott kárhozattól megmenekült keresztények maradjatok állhatatosak! Úr Jézus Krisztus: Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!