Elfogyott a lengyel türelem? – teljes határzár jöhet Belarusz felé

2023. augusztus 28. 16:34

Karöltve követelik a lengyel és a balti miniszterek, hogy a Wagner-csoport hagyja el Fehéroroszországot.

2023. augusztus 28. 16:34

A Wagner orosz zsoldoscsoport hagyja el Fehéroroszországot, az illegális bevándorlók pedig távozzanak a Fehéroroszország nyugati határaihoz közeli övezetből – erre szólította fel Minszket hétfői varsói találkozóján az észt, a lengyel, a lett és a litván belügyminiszter.

A varsói tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter közölte: Agne Bilotaite litván, Maris Kucinskis lett és Lauri Läänemets észt tárcavezetővel együtt nyilatkozatot fogadtak el, amelyben

a Wagner csoport tagjait és az illegális bevándorlókat érintő lépések megtételét követelik a minszki vezetéstől.

A Fehéroroszországgal közös határokon fokozódik a feszültség, több hónapja kiújult a migrációs nyomás, a biztonsági helyzetet pedig tovább bonyolítja a Wagner csoport több ezer tagjának fehéroroszországi jelenléte – mutatott rá Kaminski. Ezért követeli a négy miniszter Minszktől azt, hogy a helyzet stabilizálásának érdekében a Wagner „haladéktalanul hagyja el” Fehéroroszország területét, valamint a határsávból távozzanak az illegális bevándorlók.

Figyelmeztetett: amennyiben a lengyel, a lett vagy a litván határon „kritikus incidensre” kerül sor, a négy ország – beleértve Észtországot is, amelynek nincs közös határa Fehéroroszországgal – „azonnali válaszlépéseket” foganatosít. Ez azt jelenti, hogy

lezárják a jelenleg még működő összes határátkelőt a személy- és a teherforgalom elől – helyezte kilátásba Kaminski.

Elismerte ugyanakkor, hogy a teljes határzár negatív következményekkel járna az összes fehérorosz állampolgár számára. Jelezte: a fehérorosz ellenzékkel együttműködve olyan mechanizmusokat dolgoznak ki, amelyek segítségével az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsim által üldözött fehéroroszok szükség esetén átjuthatnak az Európai Unió területére.

Lengyelország korábban az összes közúti határátkelőt lezárta, kivéve a Terespol városánál működőt.

(MTI)

Nyitókép: Twitter

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. augusztus 29. 14:28
Gondolom ez egy jó kerítés, noha a fehérorosz rendszer elől menekülőket tartja vissza.
seneca6
2023. augusztus 28. 23:48
Majd az eu szól nekik, hogy a kerítés nem old meg semmit, azt' jól van.
Uztu
2023. augusztus 28. 20:39
Qnincs mit tenni meg kell támadnunk fehéroroszországot lengyel barátaink, a nato mwg a szlávai ukránnya miatt
Martell 2
2023. augusztus 28. 18:15
Lengyelek. Tudjátok mi jár nektek ? A pofátok. Az ukrán latorállamnál követelőzzetek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!