Petőfi megcsalta Júliát

2010. március 22. 11:46

Egy titokzatos napló szerint Petőfi Sándor Pirell Nelli színésznővel csalta feleségét, Szendrey Júliát. A történelmi jelentőségű füzet alapjaiban változtathatja meg a költőről kialakult képet.

2010. március 22. 11:46
Ismét eredeti kézirat jutott a Petőfi Irodalmi Múzeum tulajdonába, mégpedig egy napló, ami különösen értékes és bizalmas információkat tartalmaz a költőről, de mivel első három lapja a tulajdonos nevével hiányzik, a szakértők eddig csak találgatták szerzőjének kilétét. Az írásszakértők már két éve megkezdték a grafológiai összehasonlító munkálatokat, és most úgy tűnik, fény derült a szerző kilétére, az eddig a költő futó ismeretségeként számon tartott Priell Nelli személyében.

A felbecsülhetetlen értékű, szakmai körökben már most heves vitákat kiváltó füzet történetét homály fedi. A napló három éve került elő a Szendrey Júlia utolsó éveiben a rákbeteg asszonynak támaszt nyújtó Tóth József családjának egyik kései leszármazottja jóvoltából. Nem kizárt, hogy Júlia férje kezébe juttatták el annak idején a naplóbejegyzéseket még közvetlen az özvegy hirtelen újraházasodása előtt.

Priell Nelliről magáról keveset tudunk, hiszen vándorszínésznőként nem hagyott ún. „hivatalos nyomokat” maga után; életútjának rekonstrukciója folyamatban van. A zártkörű tudományos beszámolón résztvevők egy komplex tudományos kutatócsoport létrehozását szorgalmazzák, hiszen számtalan bizonytalanság és további kérdés merült fel a felmérhetetlen következményekkel járó felfedezés kapcsán. Nemcsak Petőfi versei fogantatásának körülményeit kell majd felülvizsgálni, de a nemzeti ikonná vált költőről alkotott kép is módosulni fog.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2017. június 28. 00:58
Jóérzésű embert zavarja a takarók föllebbentése. Nem álszemérem ez, hanem természetes igény az intimitásra. Nem álszeméremből nem teregette ki vaskos véleményét sem például erről Petőfi, hanem fönntartotta magának a jogot, a magánéletének sérthetetlenségéhez. Én tiszteletben tartom ezt. Amelyik művész pedig máshogy gondolja, tegye. Magánügye. Legföljebb nem olvasom. Se ő, sem én nem vesztünk ezen. A legvisszataszítóbb viszont a magánéletben kutakodók, azon csámcsogók 'tevékenysége'.
Pila Anikó
2017. június 27. 21:13
Hohóóóó ! Álljon meg a menet. Itt vagyok én is!!
kesztió
2010. június 29. 10:19
Ez az! Irodalomtörténeti kuriózumokat boncolgató írásból is kimagyarkinemmagyar-kérdést kell csinálni.
soelmo
2010. június 29. 09:49
Prielle Kornélia a korszak kiemelkedő színésznője volt, nem ismeretlen kupléénekesnő...Gondolom az egész "naplónak" is csak ennyire adhatunk hitelt. Tipikus zsidó szarkeverés, mely fogást próbál találni a nemzeti géniuszon. De, mint mondani szokták, Petőfit nem ezért szeretjük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!