Nyomtató-kijelző vakoknak és gyengén látóknak

2016. február 12. 14:00

Egy új kijelzővel látáskárosult személyek könnyebben tudják értelmezni és feldolgozni a képi információt.

2016. február 12. 14:00

Vakok és gyengén látók általában érintő-kijelzőket és Braille-írást használnak a számítógépes interakciókhoz. De hogyan kezeljék a képi információt, például térképeket, fotókat és tervrajzokat?

A potsdami Hasso Plattner Intézet fejlesztése, a Linespace nevű kijelző érdekes alternatívának tűnik. A rendszer tervezőtáblából és az építészek, designerek munkatáblájára emlékeztető felületre kapcsolt 3D nyomtatófejből áll. A nyomtatófejet gyors mozgást garantáló karokhoz és motorokhoz rögzítették.

A beszéddel és mozdulatokkal kontrollálható szerkezetet pedál aktiválja. A felhasználó „megidézi” a képet, amelyet a szerkezet 3D műanyag-vonalak formájában kinyomtat. A formák ujjakkal tanulmányozhatók. A kézmozgást követő fej feletti mélységi kamerával a user további részleteket adhat a képhez.

A fejlesztés célja, hogy a vakok képesek legyenek bonyolult térbeli adatok vizualizálására és értelmezésére. Az eszközhöz több alkalmazást írtak: a Microsoft Excel egyszerűsített változatával táblázatok és diagramok nyomtathatók, de lakásbelső tervezésre, lakáskeresésre és játékra is van már lehetőség.

A Linespace-t hat különböző társadalmi, kulturális hátterű vak és gyengén látó személy tesztelte: tanár, művész, programozó, szociális munkás stb. A benne rejlő oktatási és műészi lehetőségekre mindegyikük felfigyelt. Az eszköz nagy mérete különösen tetszett neki.

A fejlesztők szerint a kereskedelmi forgalomba kerülő változat 1000 dollár alatt lesz.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!