Nem sajnálja a pénzt Franciaország, ha a nemzeti vállalatairól van szó

2020. április 28. 11:34

Az Air France francia légitársaság 7 milliárd eurós hitelhez jut a francia kormánytól és bankoktól a koronavírus-járvány okozta nehézségeinek leküzdésére, de az államosítása nem szerepel a napirendben, közölte a TF1 kereskedelemi televízió híradójában Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.

2020. április 28. 11:34
null

A tárcavezető elmondta, hogy az állam által garantált 5 milliárd eurós bankkölcsönt kaphat a Renault autógyár is, amelynek 15 százalékos részvényese a francia állam.  

Az Air France számára nyújtott hitelből 4 milliárd euró az állam által 90 százalékban garantált bankkölcsön, 3 milliárd euró pedig közvetlen állami kölcsön – jelezte a tárcavezető.

 – fogalmazott Bruno Le Maire, történelminek minősítve a mentőövet. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a légitársaság államosítása nem szerepel napirenden.

A Renault esetében mintegy 5 milliárd eurós, az állam által szintén 90 százalékban garantált bankhitelről van szó.

A francia légitársaság csaknem összes repülőgépe parkolópályára került, miután a Covid-19 fertőzés miatt Franciaországban szigorú kijárási korlátozások léptek életbe március 17-én. A gazdasági tárca szerint a hitelek elsődleges célja 350 ezer közvetett és közvetlen munkahely megmentése.

„A támogatási mechanizmussal, amely az Európai Bizottság jóváhagyásától függ, az Air France-KLM cégcsoport szavatolni tudja az Air France-nak azokat az eszközöket, amelyekkel teljesíteni tudja kötelezettségvállalásait, folytatva az átalakulást ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon egy olyan ágazatban, amelyet a globális válság teljesen átalakít” – írta a légitársaság közleményében.

Bruno Le Maire elmondta: a támogatás nem egy kitöltetlen csekk.

„Meghatároztuk a feltételeket az Air France-nak... ugyanis a franciak pénzéről van szó, így az Air France-nak ezentúl rentábilisabbnak kell lennie. Valamint meghatároztuk az ökológiai feltételeket. Az Air France-nak a környezetvédelmet leginkább tiszteletben tartó légitársasággá kell válnia” – mondta a miniszter.

A francia légitársaság jelezte, hogy a holland állam hasonló módon kívánja támogatni a cégcsoport másik tagját, a KLM légitársaságot.

(MTI)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2020. május 06. 09:17
De ez természetesen nem tiltott állami támogatás, hiszen - ahogy a jó Zsánklód megmondta - "parce que c'est la France".
Gregorius
2020. április 29. 16:55
Úgy hallottam, hogy Ursula asszonyék a vírus miatt kevésbé veszik komolyan az állami segítség tíltását.
3M..
2020. április 29. 15:23
Akkor, ennyit Magyarország nemzetközi "erejéről". Szebb Jövőt!
szemlelo
2020. április 29. 10:46
Természetesen csak a járvány miatt avatkozhatnak be. A németeknél is a Lufthansa gigantikus méretű, állami áthidaló segélyt fog kapni. Amikor az EU vezető államai jutnak bajba, hirtelen meg lehet változtatni a szabályokat. A többiek akkor élhetnek a lehetőségekkel, amikor már a gazdagok számára is fontos a kivételezés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!