Már 16 ezer fiatal dolgozik a Nyári diákmunka program támogatásával

2022. július 11. 13:00

A kormány bértámogatással ösztönzi a diákok nyári munkavállalását, akiknek az szja-mentességnek köszönhetően még inkább megéri dolgozni.

2022. július 11. 13:00
null

A kormány 2013 óta napjainkig közel 24 milliárd forinttal támogatta azt a 242 ezer középiskolás diákot és egyetemi hallgatót, akik részt vettek a Nyári diákmunka programban. A projektfelelős Technológiai és Ipari Minisztérium tájékoztatása szerint

az idei kiírásra beérkezett igénylések máris meghaladják az eredeti, kétmilliárd forintos keretösszeget.

Kutnyánszky Zsolt, iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár elmondta: a Minisztérium további közel egymilliárd forinttal emelte meg a rendelkezésre álló forrásmennyiséget. „A kormány célja a teljes foglalkoztatás kivívása és megvédése. A 2010-es 56 százalékról már 74 százalékra tornáztuk fel a foglalkoztatási rátát, ezzel az európai sereghajtók közül az élvonalba törtünk be. A 25-54 éveseknél már 88 százalék fölötti a mutató. További tartalékok így a részmunkaidő és a távmunka elterjesztése mellett éppen a fiatalabb korosztályokban találhatók” – fogalmazott.

Idén a fiatalok június közepe óta regisztrálhatnak a kiírásra, ezt eddig több mint 19 ezren tették meg. A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le.

Mostanáig 3560 munkaadótól érkezett be kérelem 17736 diák foglalkoztatására.

Ötből négy esetben önkormányzatok keresnek hivatalsegédeket a nyári szabadságolások idejére, az állandó munkaerő pótlására. A helyhatóságok számára legfeljebb két hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett bért. Már több mint háromezer diák szerezhet gyakorlati munkatapasztalatot a turizmus-vendéglátásban, szállodákban, éttermekben, fagylaltozókban – besegítve az idegenforgalmi főszezonban. A cégeknél legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalja át.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
benedek77
2022. július 12. 19:50
242.000-ből 17.000
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!