Mégsem annyira rózsás Kína helyzete, mint amilyennek tűnik?

2023. július 23. 13:18

Az ország legfrissebb makrogazdasági adatai szerint defláció szélén áll a kínai gazdaság. Azonban ez nem csak Kínának, a Nyugatnak is fájhat.

2023. július 23. 13:18
null
Fekete Kíra

A júniusi fogyasztói árindex éves szinten alig változott, májushoz képest pedig 0,2 százalékkal csökkent. A termelői árindex – amely a nagykereskedelmi költségeket tükrözi – 5,4 százalékkal csökkent 2022 júniusához képest, ami nagyobb visszaesést mutat, mint a májusi 4,6 százalék.

A hatodik havi kereskedelmi adatok továbbra is csökkenő tendenciát mutattak. A kínai export dollárban kifejezett értéke több mint 12 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ami nagyobb visszaesés, mint a májusi 7,5 százalék. Az import szintén közel 7 százalékkal csökkent 2022 júniusához képest, szemben a májusi 4,5 százalékkal.

A világ második legnagyobb gazdaságának meg kell küzdenie az ingatlanszektor és a helyi önkormányzatok súlyos adósságaival, a beruházások megtérülésének gyengülésével, a háztartások alacsony bizalmával, s ehhez társul, hogy az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval szembeni geopolitikai feszültségek sem pozitívak – mondta Gary Jefferson, a Brandeis Egyetem közgazdászprofesszora, a kínai gazdaság szakértője.

Szerinte ez a kínai kormány elmúlt 30-40 évi politikájának eredménye.

„A probléma szisztematikus jellegét bizonyítja, hogy a gazdasági bizalom és a társadalmi bizalom csökkenése kölcsönösen gerjeszti egymást” – mondta Jefferson a The Epoch Timesnak.

„Az élettársi kapcsolatok, a házasságkötés és a gyermekvállalás iránti vonakodásért valószínűleg részben a gazdasági visszaesés okolható, illetve azt táplálja. A kevesebb család kevesebb ingatlanpaci keresletet jelent, ami tovább gyengíti az ingatlanszektort” – tette hozzá.

Kína csökkenő születési rátával is küzd annak ellenére, hogy 2016-ban Kína megszüntette az egygyermekes politikát. Sok pár a magas költségekre hivatkozva így sem vállalt egynél több utódot.

Nem volt ilyen nehéz 1989 óta

„A kormánynak ez az időszak a legnehezebb, legalábbis 1989. június 4. óta” - állítja Jefferson, utalva a Tiananmen téri mészárlásra (melynek során a demokratikus reformokra törekvő kínai diáktüntetők tömegébe lőttek), és az ezt követő nemzetközi elszigeteltségre. Ezután Kína gazdasági növekedése csak három év után állt újra talpra.

Jefferson szerint ma a fizikai és humán tőkebefektetések megtérülése rövidebb a 10 évvel ezelőttihez képest, ami a már végrehajtott hatalmas volumenű infrastrukturális beruházásoknak és a Kínai Kommunista Párt (KKP) által 1999-ben kezdeményezett felsőoktatási beiratkozás támogatásának köszönhető. A kínai fiatalok munkanélküliségi rátája májusban és júniusban meghaladta a 20 százalékot, részben a főiskolai diplomások hatalmas számának köszönhetően, amely a két évtizeddel ezelőtti 1 millióról 10 millióra nőtt.

Véleménye szerint a gazdaság ösztönzéséhez óriási összegű finanszírozásra lenne szükség a központi és a helyi kormányoktól, ami viszont még több adósságfelhalmozást jelentene. Ha pedig az embereknek több pénzük van, dönthetnek úgy, hogy bankba teszik, vagy adósságaikat törlesztik – tehát nem feltétlenül költenek többet – tette hozzá.

Jefferson szerint Kína és a nyugati gazdaságok közötti alapvető különbség az, hogy a nyugati kormányok eljárási legitimációját a választások és a jogalkotási folyamatok biztosítják, a Kínai Kommunista Párt (KKP) legitimációja azonban teljes mértékben a gazdasági teljesítményétől függ.

„Ez jelentősen megnehezíti a párt számára, hogy képes legyen kezelni vagy elfogadni egy recessziót” - tette hozzá.

Személyes tapasztalat

A 27 éves Mike egy polimer adalékanyag-gyárban dolgozik a kelet-kínai Zhejiang tartomány egyik városában.

Elmondása szerint 2022 májusában egy nagy nyugat-európai vállalat nem újította meg a Kína és Európa közötti geopolitikai feszültségek miatt 15 000 fontnyi (6 598 725 Ft) termékre szóló éves megrendelését, amely túl nagy keresletkisesés volt számukra ahhoz, hogy könnyen pótolni tudják. A vállalat most leállította a termelést, és a meglévő készleteit értékesíti.

A vállalkozás jelenleg keresi a módját annak, hogy a termékcsaládot a belföldi piac kielégítésére alakítsa át, azonban túl alacsony a kereslet.

Mike üzeme nem volt egyedül. Elmondása szerint egy közeli autóalkatrész-gyár 3000 dolgozót, azaz a munkaerő 30 százalékát építette le. Ráadásul elmondta, hogy a gyárban dolgozóknak már nincs túlórázási lehetőségük, ami megnehezíti a megélhetésüket.

Ismét a magánszektornak udvarolva

A KKP vezetői a közelmúltban találkoztak az üzleti élet vezetőivel, különösen a csúcstechnológiai vállalatokkal, jelezve, hogy véget vetnek a magániparral szembeni hároméves szigornak.

Nyilvánvaló, hogy kommunistaként Kína nem kedveli a magánszektort, azonban gazdasági növekedést akar, és látja, hogy ahhoz szükség van a magánszektorra”

– mondta Antonio Graceffo, Kína gazdasági elemzője a The Epoch Timesnak.

Előre tekintve

A KKP még nem vezetett be nagyszabású ösztönző intézkedést. Júniusban csökkentette a hitelkamatokat, és nemrégiben kiterjesztette az ingatlanhitel-kedvezményeket is. Emellett a Kínai Értékpapír-szabályozó Bizottság csökkentette a befektetési alapok kezelési díjait annak érdekében, hogy növelje a befektetők részvételét.

A hét elején egy szingapúri fedezeti alap is beadványt nyújtott be Hongkongban, hogy a csődbe ment Kaisa fejlesztő céget felszámolásra kényszerítse. A beadvány volt az első olyan ügy, amely a kifizetetlen szárazföldi adósságok miatt indult, jelezve a hitelezők türelmetlenségét és a kínai ingatlanszektor szerkezetátalakításba vetett alacsony bizalmát. Korábban az ilyen kérelmek csak offshore adósságokra vonatkoztak.

Áprilisban az Evergrande, a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője szerkezetátalakítási megállapodást kötött a fő hitelezőivel, amely többek között lehetővé teszi a kötvénytulajdonosok számára, hogy hozzáférjenek a vállalat Hongkongban jegyzett offshore eszközeihez.

Július 6-án Li Csiang kínai miniszterelnök „célzott és összehangolt politikai intézkedések” bevezetését ígérte a jelenlegi gazdasági kihívások kezelésére.

A KKP valószínűleg ösztönző csomagot fog kiadni a befejezetlen építési projektek lezárásához – mondta Graceffo, majd hozzátette, hogy ez nem fogja igazán növelni a keresletet, csupán átmeneti lendületet ad a foglalkoztatásnak.

Jefferson szerint Kínának fejlődő országként 3-4 százalékos inflációra lenne szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon a strukturális gazdasági változásokhoz, amelyek új ágazatokat kovácsolnak össze növekvő árakkal, mivel a pénz kiáramlik a gyengülő szektorokbóll.

Graceffo véleménye szerint Kína gazdasága rövid távon rosszabb helyzetbe kerül. Hosszú távon pedig nem biztos, hogy az ország gazdasága ismét 5 százalék feletti növekedési ütemet produkál majd, hacsak nem történik valami szokatlan – jósolta.
 

Kína mellett a Nyugatnak is fájni fog

A világ számos munkahelye és termelő-szolgáltató ágazata szorosan összefügg a kínai piaci kereslettel. Az IMF előrejelzései szerint az elkövetkező öt évben ez az ország lesz a világgazdasági növekedés legfőbb motorja, és a teljes növekedés 22,6 százalékáért felel majd, ami kétszerese az USA hozzájárulásának.

A kínai gazdasági bővülés így rendkívüli mértékben befolyásolja a világkereskedelmet, a nyers- és alapanyagok piacait, például a brazil és ausztrál nyersanyag-exportot. 

Az építőipari alapanyagokra (vasérc, acél) irányuló kereslet azonban nem növekedett akkora mértékben, mint azt várták. A visszafogott belföldi kereslet hatással van a nagy high-tech gyártókra is, mivel Dél-Korea és Tajvan elektronikus és számítástechnikai termékeinek és alapanyagainak behozatala jelentősen visszaesett az év első felében.

Probléma továbbá, hogy a kínai turisták sem lepték el úgy a világ turisztikai látványosságait, ahogy korábban várták, így az ebből remélt bevétel is kiesett. Az amerikai központi bank által tervezett további monetáris szigorítások recessziós veszélyt jelentenek az USA-ban, így félő, hogy a világ két legerősebb gazdasága „kézen fogva” süllyed a mélybe. Ez katasztrofális hatással lenne a globális kereskedelemre.

Címlapfotó:123rf.com



 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2023. július 23. 20:21
Jaj, mindjárt megsajnálom a Mennyei Birodalmat. A jövő héten csődbe fog menni, az hóttbiztos.
Akitlosz
2023. július 23. 14:25
De igen. A deflációt élő ember még nem látott. Magyarországon kb. 160 000%-os deflációra lenne szükség, hogy a forint visszanyerje a vásárlóértékét. A defláció jó - lenne - az emberek nagyon nagy többségének, mert akkor többet érne a fizetésük, a pénzük, a megtakarításuk. Aki az inflációnak csápol, azt pártolja ő KÖZELLENSÉG. A sajtó megpróbálja átverni a népet. Nincsen defláció és nem is lesz, inflációt csinálnak az aljas politikusok szinte mindenhol és nem fogják abbahagyni. Szóval deflációtól félnetek nem kell jó lesz ha mindnyájan beleegyeztek én nem ellenzem.
drogqueen
2023. július 23. 14:20
Csingpincsi rossz irányba vitte Kínát, ami fejlődés van, még az előző éra kifutása.
sagirdilsiz-2
2023. július 23. 14:15
Ez valami vicc? 15 000 fontnyi (6 598 725 Ft) éves kiesés miatt leállított termelés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!