Dakoták legyünk vagy komancsok?

2015. március 09. 08:34

Orbán újabb gumicsontot dobott be a közéletbe, miközben ismét pártállami időket idéző lépésre készül.

2015. március 09. 08:34
Berkecz Balázs
Berkecz Balázs blogja

De hol vannak az olyan menő helyek a világon, ahol nem kell manapság személyi jövedelmadót fizetni? Például olyan dúsgazdag - főként olaj és gáz eladásból élő - országokban, mint Bahrein, Brunei, Egyesült Arab Emirátusok, Katar, Kuvait, Omán vagy Szaúd-Arábia, de megtehetik az offshore-lovagok pénzéből élő Bahamákon, a Bermuda-szigeteken és a Kajmán-szigeteken is, hogy nem terhelik a lakosságot az SZJA-val.

Néhány észak-amerikai államban sem kell személyi jövedelem adót fizetni, például Dél-Dakotában, New Hampshire-ban, Tennessee-ben, Washingtonban, Wyomingban és Texasban sem.  És tudják miért tehetik meg például a dél-dakotaiak, hogy nem »húzzák le« jövedelemadóval a polgáraikat? Mert megadóztatják a bankszámlákat, a dohánytermékeket, az alkoholos italokat, az ingatlanokat és még jónéhány dolgot. Pont, mint Orbánék. Csakhogy itt 4%-os az ÁFA, és nem 27%, mint nálunk. Viszont Dél-Dakotában működik a gazdaság.

Sajnos a magyar gazdaság teljesítménye messze a béka feneke alatta van, ezért Orbán nyilvánvalóan kamuzott, amikor az SZJA lenullázásáról beszélt - sőt, minisztere, Varga Mihály is megkérdőjelezte a főnöke által felvetett ötlet megvalósíthatóságát, mondván a »személyi jövedelemadóból 16%-os kulccsal nagyjából 1500 milliárd forintot szed be az állam évente, ezt a központi költségvetés nem tudja nélkülözni«.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2015. március 09. 16:03
Attól függ, hogy az állam a jövedelmeket vagy a fogyasztást tudja a saját szempontjából pontosabban megállapítani. Egyik oldalon a fekete munkából szerzett jövedelem, a másik oldalon a 'fekete' kereskedelem jelent kibúvót az állami pénzbeszedés alól.
kjkj945
2015. március 09. 15:08
Apacsok? Inkák?
atila68
2015. március 09. 14:00
Csak remélni merem, hogy Berkecz Balázst soha nem engedik gazdasági döntéshozói pozícióba. Én sem vállalnék el egy főosztályvezetői posztot a paksi erőműben.
qccqccqcc
2015. március 09. 12:10
Na most az a baj, hogy 0% adó:-) Skizofrén idióták...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!