Most jön a neheze

2016. június 11. 16:59

Amikor ezeket a sorokat olvashatják, már le vannak osztva a lapok, sőt, lehet, hogy a választásnak is vége: tudni lehet, ki a Magyar Közösség Pártjának elnöke, kik ülnek a vezetőségben. Kik léptek le és kik maradtak ki. A lényeg viszont ezután következik.

2016. június 11. 16:59
Mózes Szabolcs
Új Szó

Akárkit is választanakpártelnöknek – borítékolhatóan Menyhárt Józsefet –, a neheze csak ezután következik. Nem csupán számára, de a nem ritkán széthúzó, olykor koordinálatlannak tűnő, hosszú bealvásokra képes vezetőség számára is. A pártnak úgy kell új embereket bevonva megújulnia, hogy közben az egész társadalom masszívan ábrándul ki a politikából. Úgy kell kritizálnia a Hidat – ellenzéki, parlamenten kívüli pártként ezt a szerepet osztotta rá a választási eredmény –, hogy közben kilépjen a korábbi bevett sablonokból: ne tűnjön akadékoskodónak, árulózósnak, ellenségkeresőnek. Úgy kell a magyar–magyar együttműködés útját keresnie, hogy közben kritikája ne legyen hiteltelen, választói törzstábora elfogadja a közeledést a korábban agresszívan támadott és lesajnált konkurenciához. Úgy kell programot és víziót alkotnia, szakpolitikai célokat megfogalmaznia, hogy mindeközben az emberek egyre kevésbé kíváncsiak a kidolgozott és valós megoldásokra, az »egyszerű emberek« és »családok« korában a bohócok és a protestpártok a menők.

A neheze most jön – ez az MKP mellett természetesen a Hídra is érvényes. Ám messzemenő következtetéseket levonni a hétvégi kongresszusból felelőtlenség lenne, az egész hazai jobboldali (és talán a baloldali) politikai palettán olyan változások előtt állunk, amelyek alapjaiban rajzolhatják át a most játékban lévő formációk esélyeit. A tényleges munka mutatja meg – ha lesz –, hogy meg tud-e újulni az MKP, nem a mostani kongresszus. Lássuk a medvét!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2016. június 12. 10:40
Én adok egy esély Menyhárt Józsefnek (és továbbra is örömmel hallgatom a Kicsi Hang-ot).
Energetikus
2016. június 11. 18:24
valahogy nem értjük a pártok fogalmát ... - az európai parlamentben is a pártok szerint ülnek a képviselök /olyak, amilyeneket a hazai pártok jelöltek és a hazai választók megválasztottak/ ... - tudom, a kis-nagy magyarnak, szlováknak, ukrán-ruténnak, románnak, szerbnek, horvátnak, szlovénnak és sógor-oszztráknak ez túltekeri az agyát ... - de hát versenyezzen a nemzeti-falusi-kocsma a Széchenyi akadémiával ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!