Ne kényszerítsék a gyerekeket a kilátástalan szakképzésbe!

2017. június 27. 14:36

Az oktatás minősége egyre romlik, ezt megannyi felmérés, statisztika bizonyítja, de a rossz beidegződés elnémítja ez ügyben a kormányt, képtelenek elismerni, hogy csak rontottak 7 év alatt a helyzeten.

2017. június 27. 14:36
Diószegi Horváth Nóra
Kettős Mérce

„Rossz beidegződés, hogy rövidtávú gazdasági érdekeknek rendelik alá az oktatást, aminek érdekében egy központosított rendszert működtetnek, de teljesen átgondolatlanul, pillanatnyi munkaerőpiaci helyzetekre reagálva, elfelejtve, hogy az oktatás minden ember esetében hosszú távon térül meg.

Ráadásul a központosítás nem csak a gazdasági érdekeket helyezi előtérbe, de rossz beidegződésként nem képes elengedni azt sem, hogy az oktatás minőségét alárendelje a tananyag kontrollálásának (nézzünk csak meg egy állami felügyelet alatt kifejlesztett kísérleti tankönyvet…), de hát persze, értem én, fontos a kormánynak, hogy kik kerülnek ki az iskolapadból, nem mindegy, mi van azokban a fejekben. Jelzem: egyre kevesebb. A nyílt munkaerőpiacra versenyképes tudással kikerülni – egy szakiskolából, ahogy azt Parragh László oly nagy vehemenciával állítja – egyre nehezebb.

Az oktatás minősége egyre romlik, ezt megannyi felmérés, statisztika bizonyítja (PISA-tesztek, ugyebár), de a rossz beidegződés elnémítja ez ügyben a kormányt, képtelenek elismerni, hogy csak rontottak 7 év alatt a helyzeten, eredményeket nem tudnak felmutatni.

Ebben a helyzetben pedig nyugodtan kimondhatjuk: amit Parragh László mond, az felelőtlen és arrogáns terelgetés csupán, egy áhított (vélt?) valóság irányába akarja tolni a fiatalokat, ám az út végén nincs más, csak kilátástalanság.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2017. június 28. 09:01
Kilátástalan szakképzés? Egyáltalán nem zavar, hogy úgy nálunk, mint nyugaton szakemberekből van a legnagyobb hiány? Mindenki nem tud kommunikációs főiskolát végezni, meg nem is akar. Valakinek a konkrét szakmunkákat is el kell végezni.
balbako_
2017. június 27. 16:31
Van egy liberális pökhendi attitűd, hogy a szakmunka nem emberhez méltó tevékenység, a szakmunkás pedig nem ember. Bezzeg a kalap kabát szakosa léhűtő aki egész nap ráér világot váltani és tüntetni az igen! Pedig a középosztályba ők is csakúgy beletartoznak, pont olyan megbecsült államfenntartó polgárai a hazának, mint a gazdálkodó, vagy a diplomás. És ellentétben a liberálisokkal még hasznot is hajtanak maguknak és az országnak.
Morgen
2017. június 27. 16:03
Nórika! Minden diák menjen egyetemre! Ha valamelyik okosabb lesz, mint Önök, azzal majd csaik elbánnak, ugye? Osztán: Ha szerelőre van/lesz szüksége, akkor feltétlenül kérjen tőle CEU-doktorit, különben nyakig ülhet a "malterban". Az ilyen nagyon okos cikkírók miért nem valamelyik Pride-on vannak?
zakar zoltán béla
2017. június 27. 15:34
O
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!