A Bajnai-kormánynak meg is lett a következménye

2022. február 09. 22:55

2011-ben elértük az évszázados mélypontot.

2022. február 09. 22:55
null
Szalai Piroska
Szalai Piroska
Demokrata

„A termékenységi ráta 1999-től hosszú ideig csekély ingadozással alacsony értéken stagnál, majd 2008-tól újabb lejtő következik.

2000-ben visszaállt a gyed, ami meg­állította akkor a zuhanást. 2004-től inkább az uniós csatlakozáshoz fűződő kedvező várakozások játszottak szerepet, mint a konkrét intézkedések. Pedig épp itt kellett volna hathatós intézkedéseket hozni, mert ekkor érte el a legaktívabb szülőképes kort a hetvenes évek közepén született szocpol-generáció. Ösztönző intézkedések helyett 2006-tól kezdett nyomasztóvá válni a devizahitel, 2009-ben elmélyült a válság, majd a Bajnai-kormány lecsökkentette a gyest három évről kettőre, aminek meg is lett a következménye, 2011-ben elértük az évszázados mélypontot.

Az új kormány hivatalba lépésétől hosszú emelkedési időszak kezdődött.

Az egyik legelső intézkedés a gyes lerövidítésének visszavonása volt. 2011-től bővült a családi adókedvezmény, már egy és két gyerek után is járt. Három gyerektől szinte már személyijövedelemadó-mentessé vált a család. 2014-től életbe lépett a gyed extra, a nők a gyed vagy a gyes mellett is legálisan dolgozhattak. 2016-ra nagyrészt megszűnt a devizahitel.

Úgy tűnik, hogy 2016-ra az addigi intézkedések hatása kimerült, a termékenység négy éven át nem nőtt. Mi történt 2019-ben, amitől újra növekedni kezdett a termékenység?

Elindult a babaváró hitelprogram. A fiatal házaspárok olyan jelentős támogatást és kedvező, szabad felhasználású hitelt kaphattak, amelyből akár már otthont is lehet teremteni. Kiszélesedett a csok. A 2020-as uniós átlagértéket még nem közölték, de szinte biztos, hogy ebben az évben már sikerült azt felülmúlnunk a KSH adatai szerint is, és 2021-re végre jobbak lettünk, mint a Bokros-csomag óta bármikor.

Vannak még a politikának eszközei a további javulás eléréséhez?

Muszáj, hogy legyenek. A családok anyagi biztonságérzetét tovább növelő intézkedések mellett olyan konkrét eszközök, amelyektől nő a bizalmuk a jövőben is. Ilyeneket a rendszerváltás óta csak jobb­oldali kormányok hoztak.”

Nyitókép: Demokrata.hu/Szalai Piroska

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. február 10. 09:08
Te degenerált,még a gazdád is elismerte a Gordon válságkezelését!
Hajnóczi Kristóf
2022. február 10. 07:11
Horn-Bokros-Gyurcsány-Bajnai GENOCÍDIUM, avagy levél egy meg nem született korosztályhoz (Fallaci után szabadon). Érdemes a 2003-2010 időszakhoz hozzánézni (KSH), hogy HÁNYAN voltak akkor szülőképes korban. Ehhez képest akkor mentünk le tízmillió alá. Az is beszédes, hogy Mr. Bokrosz Kszomeg innen nézve IS negyedszázados gödörbe lökte az országot (nesze neked EXPO '94). Egyébként az említett időszakban ceterum censeo csak a hülyék, a cigányok és a keresztények szültek, pedig a '73 és '80 között született nők, akik tehát Gyurcsányék alatt töltötték a 30-at és előtte szülték volna meg az első, ekkor a második-harmadik gyereküket, rengetegen voltak. Most már sajnos veszett fejsze nyele. Most milyen bázison lenne reprodukciós fordulat? Már csak lassítani lehet a fogyást. Már a Bokrosék alatt meg nem született nők hiányoznak a statisztikákból.
states
2022. február 10. 07:06
Bajnai egy sunyi Gyurcsány epigon.
kunfia
2022. február 10. 05:05
"Orbán Viktor Bajnai Gordon stabilizáló programjának köszönheti, hogy rendezett állapotban veheti át az országot, állítja a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung magyar választások eredményével foglalkozó írása. "https://mfor.hu/cikkek/makro/Hitte_volna__Jobboldaliak_szerint_is_halas_lehet_Orban_Bajnainak.html "Orbán megint külföldön dícsérte a Bajnai-kormányt "Magyarország két egymást követő kormánya" olyan lépéseket tett, amik "összességében többet tesznek ki, mint amire bármely más európai ország vállalkozott"https://privatbankar.hu/cikkek/migracio/orban_megint_kulfoldon_dicserte_a_bajnai-kormanyt-231457.html A főtolvaj tehát korábban dícsérte Bajnait,de a trágyán nevelt gombái hamar felejtenek szűkös agykapacitásuk okán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!