Ukrán menekültek: így hazudik a baloldal a „semmit nem csináló” kormányról

2022. március 18. 12:09

Hodosán Róza SZDSZ-nyugdíjas posztjai mutatják, hogy a baloldal mennyire fontoskodó és amatőr egyszerre.

2022. március 18. 12:09
null
Szilvay Gergely
Mandiner

„Azt tapasztaltam, hogy hatékonyan működik a gépezet, profi a szervezés. A keresztény segélyszervezetek, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, valamint a vöröskereszt a kormány jelentős segítségével hatalmas munkát végez”mondta a Mandinernek George Pataki volt New York-i kormányzó, miután amerikai zsidó segélyszervezetek megbízásából szemlét tartott az ukrán-magyar határ mentén. 

Ezzel szemben a baloldal (benne például az egykori SZDSZ maradékai) úgy látják, hogy minden rossz, az állam rosszul csinálja, sőt ott sincs. Mutatok egy példát. 

Nem tudom, emlékeznek-e még Hodosán Róza nevére. Hodosán Róza szociológus, az SZDSZ egyik alapítója volt, első férje Demszky Gábor, a második Magyar Bálint. Hodosán Róza mostanában a Facebookon fejti ki nyugdíjas közéleti tevékenységét. Ebben azonban ultraaktív, szinte óránként követik egymást a posztjai, mostanában a cuki menhelyi kutyák között ukrán háborús képeket és riportokat meg orbánozást fedezhetünk fel. 

Hodosán Róza Facebook-fala azért érdekes, mert jó példákat lehet rajta találni arra az ellenzéki, a valósággal kapcsolatot nem ápoló kommunikációs panelnek, miszerint a kormány/állam semmit nem tesz az ukrajnai menekültekért, fontoskodással dúsítva. Mutatom:


Nos, nem kizárva, hogy akár vegánok is lehetnek a menekültek között, milyen már az, hogy valaki direkt vegán szendvicsekkel szerelkezik fel, hogy azt ossza szét olyan menekültek között, akik feltehetően mondjuk napok óta nem ettek igazán rendesen, és valószínűleg nem ettek húst? Persze, minden jól jön, de csakazértis vegán, VEGÁN!!!! szendvicsekkel odaállítani a keletihez szerintem elég taplóság. 

De a fő kiakadás ugye ez: „Semmilyen állami ételosztás nincs. Csak a Katolikusok meg a Máltaiak vannak kinn.”

Az nem érdekli Hodosán Rózáékat és a baloldalt, hogy

az állam mindenhol ott van a háttérben mint koordinátor és finanszírozó.

De akkor nézzük, mi van a szendvicsekkel a Keletinél. Utóbbi könnyebb ügy, kezdjük azzal. Ha az ember beszél a segélyszervezetek szervezőivel, kirajzolódik a kép. A helyzet pedig az, hogy több százan állítanak oda a Keletihez szendvicsekkel nap mint nap. Gyakran nagyobb a szendvicskínálat, mint a kereslet, egyébként meg nem messze van a máltaiaknak egy raktára, ahonnan bármikor utánpótlást tudnak biztosítani. A segítőkész magyarokat nem lehet, nem is kell megakadályozni abban, hogy szendvicseket vigyenek, és az övék, meg a segélyszervezetek szendvicsei és élelmiszerkészletei bőven elegek a helyzet kezelésére. Tök felesleges, hogy még „az állam” is odamenjen kajával, bár ha senki nem lenne, meg tudná tenni. 

Csinál amúgy is az állam elég dolgot. Például Soltész Miklós államtitkárságának szervezésében működik a Karitatív Tanács, melyben benne van a hat nagy segélyszervezet: a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt. Nos, innen koordinálják a munkát, például kiszűrik a párhuzamosságokat, elosztották a határátkelőket a szervezetek között. 

Emellett mind a hat szervezet kapott félmilliárd forintot. Az összesen hárommilliárd, ha jól számolom. 

Valamint az állam létrehozta a félmilliárd forintot pluszban összegyűjtő nemzeti segélyvonalat, amelyről Hodosán Róza felteszi a kérdést: „Az állami segélyvonalon eddig több, mint 500 millió Ft. gyűlt össze. Valamit lehet tudni róla?”  Érezzük a retorikai kérdés mögött a sejtetést, ugye? Húúú! Biztos lenyúlták! Nos, nem nyúlták le. Ott van a rendszerben. 

Az állami MÁV ingyen vonatokat bocsátott a menekültek rendelkezésére. Emellett folyamatosan ott van a háttérben a(z állami) Katasztrófavédelem. A Katasztrófavédelem szervezi például a továbbutaztatást, a buszokat, illetve biztosítják a szállást. De ők azok is, akik értesítik a budapesti pályaudvarokon tevékenykedő segélyszervezeteket, hogy pontosan mikor pontosan hány emberrel érkezik menekültvonat. Még egyszer: nem körülbelülre mondják a létszámot, hanem teljesen pontosan. 

Az Idegenrendészet – figyelem, úgyszintén állami szerv! – Tarpán kihelyezett okmányirodát működtet, ahol egyszerűsített eljárásban adnak dokumentumokat a menekülteknek. És akkor még ott a a rendőrség és a honvédség, amelyek kérés nélkül segítik a segélyszervezetek munkáját.

De van még tovább is, mert a Hungary Helps Ügynökség, ami a Miniszterelnökség alá tartozik, a segélyszervezetekkel azon dolgozik, hogy támogatást nyújtson azoknak, akik Ukrajnában szeretnének maradni. Szóval nekik is jut magyar segítség, hogy amíg nem muszáj, ne kelljen otthagyni az otthonukat. Összefoglalva:

Soltész-féle államtitkárság, Karitatív Tanács, Katasztrófavédelem, Idegenrendészet, rendőrség, honvédség, MÁV, Hungary Helps,

valamint a hat nagy segélyszervezetnek nyújtott támogatások és az egész akció folyamatos háttérkoordinálása. Ezt csinálja az állam. 

És egyébként miért is kéne külön, közvetlenül az államnak is szendvicset osztania, segélyt elosztania, ha meg tudja bízni vele az erre szakosodott szervezeteket, akik ezt nagy tapasztalattal, profin levezénylik? De Hodosán Rózáék azért a közvetlen állami szendvicset hiányolják. 

Megint a baloldalról és a Hodosán Rózáékról derült ki, hogy nem értenek hozzá, de azért fontoskodva keltik a hangulatot a kormány ellen, hazugságokat terjesztve. Igaza pedig George Patakinak van.

(Nyitókép forrása: Hodosán Róza Facebook-oldala)

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Madasa Hatter
2022. december 29. 14:44
Mit vártatok az SZDSZ fasz zsokéjától???
BAJA
2022. december 29. 14:07
ezt a. őt én kivételesen butának tartom
Házam Hazája
2022. március 20. 00:13
https://www.youtube.com/watch?v=5sCNhBBx6vI
Vallasz Vilmos
2022. március 19. 09:18
Első interjú álláskeresővel: mikor megkérdezem tőle, hogy végzett-e már az életében önkéntes munkát, akkor a mostani menekültek segítségében végzett tevékenységét említi. A második mondata, hogy a kormány egyáltalán nem segít a menekülteknek. Szóval már állásinterjúba is belekeverik a propagandát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!