Az egyház elleni hadjárat tökéletes eszköze lett mára Hodász András

2023. március 17. 06:18

Őszintén remélem, hogy ez a jobb sorsra érdemes fiatalember képes mindezt felismerni.

2023. március 17. 06:18
null
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa
Facebook

„Nem akartam Hodász Andrásról írni. Már csak azért sem, mert nem vagyok katolikus, és kicsit egyházi belügyként tekintettem erre a rétestésztaként húzódó nyilvános lelki tusára és az ilyen-olyan heves reflexiókra. De azt hiszem, ezen az értelmezési kereten túljutott már az ügy.

Kéretlenül is olvashatjuk a nem fogyatkozó nyilvános kínlódás stációit, amit előszeretettel oszt meg az (ex)atya a közvélemény előtt az éveken át elhallgatott abúzustól a megdöbbentő öngyilkossági gondolataiig. És ezek alapján egyre inkább azt gondolom, mindenkinek jobb, ha nem működik tovább lelki vezetőként ez a hihetetlen mély belső bizonytalanságokkal küszködö fiatalember.

Aki saját életében nem képes rendet tartani, harmóniát találni, valóban nem szerencsés, ha a tőle segítséget, útbaigazítást remélő emberek lelki életére hivatásszerűen befolyással van. De van egy másik, generálisabb vetülete is a dolognak.

A katolikus egyház és tanításai elleni hadjárat tökéletes eszköze lett ugyanis mára Hodász András, akiből élvezettel csalogatják ki a templomokat egyébként messziről kerülő újságírók saját narratívájukat a »klerikális reakcióról«, az egyház intoleranciájáról, a kereszténység »borzalmairól«.

Őszintén remélem, hogy ez a jobb sorsra érdemes fiatalember képes mindezt felismerni (elsőként azt, hogy ő valójában ebben a térben nem számít, pusztán eszköze egy szellemi küzdelemnek) és ellene fog tudni mondani annak a csábításnak, ami egy torz, egyházellenes politikai aktor szerepét osztaná rá valahai papként, a hitelesség pecsétjét ráütve. Nyilvánvaló, hogy kéjes örömmel ráncigálják már most is – a kereszténység iránt egyébként mély ellenszenvvel viseltető – erők egy ilyen szerepbe. Kár volna érte.

Az atya inkább adhatna időt magának a valódi gyógyulásra, ami talán még a hivatásához való visszatalálás lehetőségét is magában rejtheti. A Jóisten egész biztos nem lesz hűtlen szövetségükhöz. Nem vagyok egy nagy pszichológus, de ehhez biztos kell egy kis csend.

Ez a »kint is vagyok, bent is vagyok, már nem csinálom, de végre jól kibeszélem«– szerep rivaldafényt biztosít bár, érthető felzúdulást és persze hangos éljenzésesket is bizonnyal hoz, de hogy lelki értelemben nem visz előre, az tuti. Ráadásul annyira méltatlan is… De valamit mindannyian megtehetünk, akiknek fáj látni ennek a fiatalembernek a kínjait: imádkozhatunk érte.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 163 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hazafi Teddymackó
2023. március 31. 09:43
Kedves atyafiak, az igazságnak vagyunk elkötelezve, akik elfogadtuk a kegyelmet. Isten nem személyválogató. Kovász vagy kovásztalanság. Egyházreform vagy szakadás. A korpát elválasztja az Úr a gabonától. Mi nem világos?
Sámson
2023. március 21. 11:27
Én a cikk szerzőjével ellentétben - gyakorló szülőként - azt gondolom, hogy a római katolikus papok között burjánzó pedofil bűncselekmények ügye nem egyházi belügy, hanem közügy! Rengeteg iskola van a róm.kat. papok kezén, oda rengeteg gyermek jár, nem csak római katolikus hívők gyermekei, hanem más keresztények gyermekei is, illetve ateista szülők gyermekei is. Joga van tudni az ilyen iskolába járó gyermekek szüleinek, hogy mennyi az adott egyházi iskolában a pedofil tanárok/papok száma, milyen intézkedéseket tesznek a kiszűrésükre, eltávolításukra, vagy katolikus egyházi körökben inkább az eltussolás zajlik. Németországban és Franciaországban a római katolikus egyház által elrendelt vizsgálatok eredménye az, hogy többezer gyermekek ellen "felszentelt" katolikus papok által elkövetett szexuális bűncselekményről készült egyházi jelentés, de a legtöbb esetben megúszták egy egyházi figyelmeztetéssel (ejnye-bejnye), és áthelyezték őket másik iskolába. Ugyanez a helyzet Lengyelországban is, és USA-ban is. A katolikus klérus és egyes bigott katolikus hívek érdeke a tagadás, eltussolás, a hallgatás, az elkövetett bűnök lelpezése. A szülők, a becsületes hívők és a szélesebb társadalom érdeke pedig a tények ismerete, a tisztánlátás, a bűnösök leleplezése és megbüntetése.
Tőzeg Áfonya
2023. március 19. 06:51
"Ez akint is vagyok, bent is vagyok, már nem csinálom, de végre jól kibeszélem– szerep rivaldafényt biztosít bár, érthető felzúdulást és persze hangos éljenzésesket is bizonnyal hoz, de hogy lelki értelemben nem visz előre, az tuti. Ráadásul annyira méltatlan is… De valamit mindannyian megtehetünk, akiknek fáj látni ennek a fiatalembernek a kínjait: imádkozhatunk érte.” Ez a lényeg
egynick
2023. március 18. 16:50
Máthé Zsuzsa inkább eszköz, mint a vt pap. Hodász szabad ember lett. Máthé Zsuzsát meg befogták neres hangadónak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!