„A multikulturális társadalom mindenképpen feszültségekkel jár”

2023. július 08. 15:07

Két oldal áll szemben jelenleg Franciaországban: a francia és bevándorló hátterű lakosság. Egy multikulturális társadalom jött létre, a kulturális és vallási feszültség pedig egyre erősödik. Ha valaki a bevándorlás kérdéséről őszintén próbál beszélni, az a politikai korrektség áldozatául esik.

2023. július 08. 15:07

Gát Ákos Bencét, a Danube Institute külkapcsolati vezetőjét, az NKE kutatóját kérdeztük a Mandiner Stratéga műsorában.

Miután a bevándorló hátterű francia fiatalt a rendőrök igazoltatás közben halálosan megsebesítették, zavargások törtek ki Franciaországban, arra hivatkozva, hogy a rendőrségben rasszizmus uralkodik – kezdte a beszélgetést Gát Ákos Bence utalva a múlt héten lelőtt 17 éves algériai származású fiú esetére. A bevándorló hátterű fiatal egy közúti ellenőrzés során nem engedelmeskedett a rendőrnek, megpróbált elhajtani, és a rendőr attól tartva, hogy másokat elgázol, rálőtt. A fiú halála után Franciaország szerte erőszakos tüntetéshullám indult. Több mint ötezer autót égettek fel a tüntetők, több mint ezer épületet felgyújtottak, egy Párizs melletti francia polgármester otthonát felgyújtották, családjának menekülnie kellett, felesége megsérült. Franciaország mára egy puskaporos hordó, amely a társadalmi feszültségekre vezethető vissza.

„Olyan multikulturális társadalom jött létre,” amelyben két oldal áll egymással szemben: az őshonos francia és a bevándorló hátterű lakosság. Gát szerint a bevándorló hátterű lakosság úgy érzi, diszkriminálják őket – ennek a rendőri túlkapás is példája volt –, ugyanakkor a francia többségi társadalom nemet mond az erőszakos tüntetésekre, és rendet szeretne végre a francia utcákon.

Az integráció nehézsége és a politikai korrektség

„A pár generációval ezelőtt érkezett 

a muszlimok unokái sokkal erősebb identitásforrásként tekintenek a vallásra, mint sok francia ember” 

– értékelt az NKE kutatója, aki szerint alapvető társadalmi, kulturális és vallási feszültség jellemző Franciaországra, amely abból is adódik, hogy a francia állam szekuláris alapokon nyugszik. Franciaország nagy gyarmati múltra tekint vissza, így az országban a társadalom évtizedekre visszamenőleg megszokta a bevándorlás jelenségét, viszont a bevándorló hátterűek integrálása komoly nehézségekbe ütközik. 

„A rendőri túlkapás és a lázongások azt mutatják, hogy valami nem működik rendjén.”

Gát Ákos Bence elmondta, hogy a francia jobboldalon ki merik mondani, hogy erős kézre van szükség az integrációval kapcsolatban, viszont a média és a baloldal a politikai korrektség kártyáját kijátszva sokszor lehetetlenné teszi az őszinte beszédet ebben a húsbavágó témában. A baloldali pártok amellett, hogy elmondják, tiszteletben kell tartani a köztársaság törvényeit, azt hangsúlyozzák, a francia többségi társadalomnak változtatnia kell a mentalitásán, befogadóbbnak kell lennie.

Hova áll Macron?

Mint mindig, középen próbál elhelyezkedni” 

– jelentette ki a Danube Institute külkapcsolati vezetője, aki úgy értékeli, hogy a francia elnök mindig próbálja árnyalni az adott politikai szituációt. Ennek szerinte legjobb példája volt, hogy elítélte a rendőri intézkedést, részvétet nyilvánított az elhunyt családjának, ugyanakkor a zavargásokkal szemben kemény fellépést követelt a stabilitás megőrzésének érdekében. Franciaország utcáin 45 ezer rendőr van jelen, amely körülbelül a francia rendőrállomány felét jelenti, viszont látható, hogy az elmúlt napokban csökkentek az erőszakos támadások a rendőrökkel szemben.

Polgárháborús helyzet is kialakulhat” 

– értékelt Gát Ákos Bence, aki szerint a jövőben is fennáll annak a veszélye, hogy ilyen esetek előfordulnak, és tovább eszkalálják a feszültséget a többségi társadalom és a bevándorló hátterű állampolgárok között. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyzet kezelését segítené, ha politikai közbeszédben nyíltan szólnának ezekről a kérdésekről. Megfigyelhető, hogy Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés az elmúlt években jelentősen megerősödött, s akár a nem olyan távoli jövőben kormányzóképes alternatívát is tud képezni. Meglátása szerint Marine Le Pen komolyan vette azt, hogy kormányzóképes tud lenni, ehhez felépített egy ütőképes jobboldali erőt. Mivel Macron lett a centrum, ezzel a politikai palettán lemorzsolódtak a jobb- és balközép pártok, amely magával hozta a radikális jobb- és baloldal megerősödését.

Gát Ákos Bence a beszélgetés végén elmondta: 

„amikor Magyarországon a bevándorlás kérdéséről beszélünk, akkor gyakorlatilag ennek a helyzetnek megelőzéséről beszélünk.” 

Hozzátette, hogy a közép-európai régiónak is megvannak a saját problémái, így nem szabad generálni egy migrációs és az integrációs dilemmát.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

A műsor podcast formában is meghallgatható:

 

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. július 09. 06:12
A tudományosnak ható multikulturális szó erőszakos népesség cserét takar az őslakosok kárára. Ráadásul kultúrát csak az őslakosok képviselnek Európában a behurcoltak tömegei pedig alacsonyabb rendű kultúrát hordoznak, ha útközben még ezt is el nem veszítették.
bodrigyuri
2023. július 08. 22:41
Cigánybűnözés, kövérelvtárs, megilyenek.
hlaci83
2023. július 08. 21:37
Nagyon szívesen válaszolnék rengeteg kommentre. követhetetlen és nem fogok rákattintani, hogy egyesével megnéztem: vajon válaszoltak-e rá? Már sorrendbe sincs kedvem rakni…A reklámok viszont faszán bejönnek, azt köszönjük.
Emery4919
2023. július 08. 21:09
Obertone
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!