A baloldalt hidegzuhanyként érhették a hídpénzbotrány legújabb fejleményei

2024. április 12. 07:06

A hídpénzbotrány legújabb fejleménye sem törte meg Karácsony Gergely főpolgármester szövetségeseinek hallgatását. A baloldal pártjait egyebek mellett arra szerettük volna reagáltatni, hogy kiderült: Vig Móron kívül egy másik ügyvéd, Hegedüs Dániel is százmilliókat vett fel a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-től származó pénzből.

2024. április 12. 07:06
null

Nyitókép: Istvan RUZSA / POOL / AFP

Elérhetetlenné váltak lapunk számára a Fővárosi Közgyűlésben mandátummal rendelkező baloldali pártok, amikor a hídpénzbotrány legújabb fejleményeire próbáltuk reagáltatni őket. A DK-t, a Momentumot, az MSZP-t és a Párbeszédet azzal kapcsolatban kerestük, hogy kiderült: Vig Mór mellett egy másik ügyvéd, Hegedüs Dániel is hatalmas összeget, fékmilliárd forintot vett fel készpénzben az A-Híd Zrt. által Vig cégéhez, a Sunstrike Hungary Kft. számlájára utalt pénzből. Így már közel 1,5 milliárdra rúg az a summa, amihez hozzájutottak a korrupciógyanús ügyben érintettek.

A baloldali pártoktól egyebek mellett arra is szerettünk volna választ kapni, hogy szerintük kinek és milyen módon kellene viselnie a botrány politikai felelősségét, például le kellene-e mondania valakinek a történtek miatt. Erre a kérdésünkre eddig nem érkezett válasz, miként arra sem, hogy a fentiek fényében továbbra is Karácsony Gergelyt tekintik-e főpolgármester-jelöltjüknek.

Szaporodó kérdőjelek

Az újabb, félmilliárdos fejleménnyel kapcsolatos felvetések azonban csak a legutóbbiak azon kérdések sorában, amelyeket a baloldalnak tisztáznia kellene a hídpénzbotrány kapcsán. Ahogy azt már többször megírtuk, Vig Mórt – aki egyébként Vig Dávid Amnesty-vezér testvére – tavaly novemberben vették őrizetbe, majd tartóztatták le, miután belebukott egy sok száz milliós számlagyárba. A NAV 33 helyszínen tartott házkutatást és foglalt le pénzeket. Kiszálltak többek között Hegedüs Dánielhez is, aki ezek szerint részese lehet a bűncselekménynek. Ma már az is tudható, hogy a hatóság a Vig Mór ellen indított eljárás keretében tavaly év végén házkutatást tartott a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél is.

Azonos címre bejegyzett cégek

Miként arról az atv.hu korábban beszámolt, az A-Híd 2020 novembere és 2022 júliusa között összesen 1,4 milliárd forintot utalt a Vig Mór érdekeltségébe tartozó Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből Vig magánszámláján, illetve ügyvédi letéti számláján landolt 900 millió forint, amelyet az exügyvéd készpénzben fel is vett. A fennmaradó 500 millió forintot felvevő Hegedüs bevonására azért lehetett szükség, mert Viget eltiltották az ügyvédi praxisától. Minden bizonnyal az sem véletlen, hogy a Sunstrike Hungary Kft.-nek ugyanott, a Rómer Flóris utca 55. szám alatt van a székhelye, ahol korábban Hegedűs ügyvédi irodája is megtalálható volt.

Egyelőre kérdéses, miért kellett a másfél milliárd forintnyi összeget készpénzre váltani, s azt sem tudni, hogy mi lett a pénz sorsa. Utóbbira egyébként Bajnai Gordon egykori baloldali kormányfő korábbi harcostársa adott sajátos magyarázatot, szerinte baloldali politikusokat fizettek le belőle.

Megbukott Karácsony védekezése

További fontos körülmény, hogy a Hegedüs-féle pénzfelvételekre 2022 március vége és 2022 július közepe között került sor, ugyanis ez már önmagában cáfolja Karácsony Gergely eddigi védekezését a botránnyal kapcsolatban. A főpolgármester korábban azzal érvelt, hogy időben nem estek egybe a pénzáramlások a Lánchíd felújításával. Bár ez az okfejtés Vig Mór esetében sem állta meg teljesen a helyét, ám Hegedüs Dániel már egy az egyben a Lánchíd felújítása idején vette fel azt a félmilliárd forintnyi készpénzt, ami a híd renoválásán éppen akkor dolgozó cégtől érkezett. 

Ezt is ajánljuk a témában

Gyanús drágulás

Ugyancsak a korrupció gyanúját erősíti a Lánchíd-felújítás megmagyarázhatatlan drágulása is. Az A-Híd még Tarlós István hivatali ideje alatt, 2019 szeptemberében nyerte el a munkát, ám Karácsonyék a hatalomváltás után új közbeszerzési eljárást írtak ki. A győztes ismét az A-Híd lett, ugyanakkor ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el a feladatot.

A sokmilliárdos drágulás (bruttó 21,8 milliárd helyett 26,8 milliárd) mellett majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós alatt zajló projekthez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték. 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:51
🍓 ️ ­A­­­ ­d­­ö­­­g­­­ö­­s­­­ ­l­á­­n­­­y­­­o­k­­­ ­v­­á­r­n­­a­­­k­­­ ­­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­𝗨­𝗡
Theorba
2024. április 12. 14:48
És mi a helyzet Varga Mihály munkatársaival , !! (25 MRD . . .)
FeketeFehér
2024. április 12. 09:58
A KESMA 50-szer írta le gyakorlatilag ugyanazt a hazugságot, mindenféle érdemi információ nélkül. Ünnepeljük meg. :))))
istvanpeter
2024. április 12. 09:29
A kvázi baloldal, de leginkább a DK most ismét bemutatta, hogy miként is kell úgy Isten igazából lopni. A magyar államháztartás után a főváros bankszámláit és pénztárait is szárazra nyalták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!