Fontos változások a táppénz szabályozásában

2017. január 23. 22:46

Ez év január elsejétől más szabályok vonatkoznak a pénzbeli ellátásra, változott a baleseti táppénz igénylése, az összegének megállapítása, és a biztosítási idő is. A Piac és Profit cikke összefoglalta a legfontosabb újdonságokat a Saldo segítségével.

2017. január 23. 22:46
2017. január 1-től, ha a pénzbeli ellátást, valamint a baleseti táppénz igényt az igényléstől számított 21 napon belül az ellátást folyósító szervnek nincs lehetősége teljesíteni, mert a biztosított jövedelméről a foglalkoztatója nem nyújtott be bevallást, és a jövedelmi adatok így nem állnak rendelkezésre, akkor nem történik ellátási előleg megállapítás. Ebben az esetben a rendelkezésre álló adatok alapján kell az ellátást megállapítani 2017. évben. Ha a biztosított jövedelméről a bevallás később pótlólag benyújtásra kerül, a bevallott adatok alapján kell az ellátást megállapítani, valamint az ellátásról elkészített határozatot ennek megfelelően módosítani  – hívja fel a figyelmet a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. a portálon keresztül.
 
Jövőre, 2018. január 1-től a táppénz összegének megállapításakor a korábban alkalmazott két éves folyamatos biztosítási időt előíró szabályt felváltja a 730 napos biztosítási idő szabály. Eszerint a biztosított táppénzének összege a táppénz alapjának  százaléka, ha a biztosított a folyamatos biztosítási időszakának ideje alatt rendelkezik legalább 730 nap jogszabály szerinti (Tbj. 5. §) biztosítási nappal.
 
A tavaly elfogadott adótörvények között más jelentős változások is vannak
 
A táppénz alapjának 50 százaléka abban az esetben a táppénz összege, ha a biztosított ennél kevesebb biztosítási nappal rendelkezik, illetve fekvőbeteg gyógyintézeti ellátásban részesül, valamint ha a szülőként 12 évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése időtartama alatt gyermeke mellett tartózkodik. Általános előírás lett, hogy az ellátások késedelmes kifizetése esetén nem kell megfizetni a kamatot, ha a kamat összege nem haladja meg az 1000 Ft összeget.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2017. január 24. 22:15
Na ja. Választhat a melós. Lehet akár munkanélküli is. Vagy mehet külföldre, ha teheti.
Apáczai
2017. január 24. 18:30
És? Miért ne menne? A libsik azért örjöngtek, hogy nyitott hatrárok legyenek, ott dolgozhassunk az Unióban, ahol akarunk. Amikor meg lehetséges, akkor azon óbégatnak lúzerék, hogy minek. Nooormááális:
duzur
2017. január 24. 14:59
Lehet, hogy az a normális, ha mindkét lehetöség élhetö? A menés és a maradás is?..
Apáczai
2017. január 24. 13:17
És az eddiginél sokkal felkészültebben és gyakrabban kellene ellenőrizni, sokkal szigorúbban kellene büntetni a csaló munkaadókat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!