Ki dönt az ovisok levegőztetéséről szmog idején?

2017. január 24. 15:29

Az intézményvezetők, óvónők és gondozónők, illetve a kerületek belátásán múlik, hogy szmogriadó idején kimennek-e az óvodások és bölcsődés a levegőre. „A gyermekeknek naponta legalább egy-másfél órát kell a szabad levegőn kell tartózkodniuk” – olvasható a legtöbb intézményi házirend szabályai között. Sok helyen írnak arról is, hogy mindez hány (általában -5) Celsius-fokig érvényes, arról viszont, hogy a rossz levegőminőség esetén mi a teendő, nem nagyon tesznek említést.

2017. január 24. 15:29

A hvg.hu hétfői körképe szerint minderre nemcsak az egyes intézményekben, hanem központilag sincsen szabályozás.

„A gyásznappal kapcsolatos teendőkről írt nekünk a kormányhivatal, de a szmogriadóról nem. Ezzel együtt természetesen nézünk híradót, láttuk, mi a helyzet, úgyhogy nem vittük ki a gyerekeket” – magyarázta a hvg.hu-nak egy pesterzsébeti óvoda vezetője. Ugyanígy válaszoltak a főváros hétfői adatok szerinti harmadik legszennyezettebb levegőjű kerülete, a XV. megkérdezett óvodáiban is: a gyerekeket egyikben sem vitték ki az udvarra hétfőn, de ezt mindenütt helyben, többnyire a hírekben, híradóban hallott információk alapján döntötték el. A legtöbb helyen az intézményvezető felhívására, de volt, ahol az óvónők és a szülők kupaktanácsával együttesen.

Hasonló volt a válasz a második legrosszabb levegőjű kerület, Kőbánya megkérdezett óvodáiban is, ott azonban az önkormányzat külön rendeletben határozta meg korábban, hogy a kerület 18 óvodája és 8 bölcsődéje hogyan járjon el szmogriadó idején. A messze legmagasabb szállópor-koncentrációjú Csepelen – amelynek egyébként hét óvodája is annak a Szent István úti mérőpontnak a környékén fekszik, amely a kiugró PM10 értékeket rögzítette – az önkormányzat intézményfelügyeleti osztályának vezetője hétfő reggel körlevélben hívta fel a kerület nevelési intézményeit – összesen 28 óvodát és bölcsődét –, hogy ne vigyék ki az udvarra a gyerekeket – írja a hvg.hu.

Hasonlóan jártak el Miskolcon is, ahol a tartósan magas szállópor-koncentráció miatt vasárnap szintén riasztási fokozatba lépett a szmogriadó. Nyíregyházán viszont nemcsak az önkormányzat, hanem a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya is figyelmeztette emailben az intézményeket.

A megkérdezett óvoda- és bölcsődevezetők szerint egyébként mindenütt „ez lenne a minimum”, vagyis hogy ne a saját ítéletükre, a híradóban látottakra vagy egymás közti telefonokra kelljen hagyatkozniuk, hanem a népegészségügyért hivatalból felelős szervezet adjon egyértelmű utasítást az intézményeknek – írja a hvg.hu.

A tiszti főorvosi szolgálatok átszervezése óta Budapesten ez a Fővárosi Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának lehetne feladata, ám míg maga a fővárosi önkormányzat szombati és hétfői közleménye mellett még a világhálón is kitért a gyerekeket érintő kockázatokra, a fővárosi tiszti főorvosi honlapon semmi nem figyelmeztet erre (illetve általában a szmogriadóra), és az óvodákkal, bölcsődékkel sem vették fel a kapcsolatot.

A szervezet hvg.hu-nak küldött válasza szerint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztálya a szmogriadó életbelépésekor azért nem küld külön értesítést a gyermekintézmények vezetőinek, mert az ÁNTSZ OTH lakossági honlapján megtalálható a Levegőminőség lakossági tájékoztató, melyet folyamatosan frissítenek. A főosztály magyarázata szerint „a gyermekintézmények és az oktatási-nevelési intézmények vezetői számára ajánlott, hogy a tájékoztatót folyamatosan kísérjék figyelemmel, és az abban leírtakat alkalmazzák. Az oldalon olvasható tanácsok segítik őket annak eldöntésében, hogy a gyermekeket kivigyék-e a levegőre.

A megadott lakossági tájékoztató annyit ír, hogy az érintett településeken élők lehetőleg rövid ideig tartózkodjanak a szabadban és kerüljék a kültéri, munkát, sportolást. A kapcsolódó, „Jó tanácsok szmog idejére” című ajánlásból derül ki, hogy „különösen oda kell figyelni a kisgyermekekre, a napi rendszeres séta ilyenkor egyáltalán nem javasolt, csak akkor vigyük őket ki a szabad levegőre, ha az elkerülhetetlen” – zárul a hvg.hu írása.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. január 25. 08:13
Miert az ovodaba valami kulon csovon erkezik a levego? Nem ugyanaz van bent is mint kint?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!