Így zajlik egy napfogyatkozás a Marson (videó)

2022. április 21. 17:07

Színes és részletes felvétel készült a marsi napfogyatkozásról.

2022. április 21. 17:07
null

Az eddigi legjobb felbontású felvételt közölte a Perseverance marsjáró az áprilisi napfogyatkozásról – olvasható a National Geographic oldalán.

A cikk részletezte, hogy a Földről azért figyelhetünk meg időről-időre teljes napfogyatkozást, mert Holdunk látszólagos mérete hasonló a Nap látszólagos méretéhez. A Marson kicsit más a helyzet. 

Apró, formátlan holdjai nem tudják teljes egészében kitakarni a Napot, helyette sziluettjük rajzolódik ki a napkorong előtt. Ez történt április 2-án, is, amikor a Mars nagyobbik holdja, a Phobos mindössze 40 másodperc alatt átvonult a Nap előtt.

A Perseverance Z-árbóckamerája által rögzített felvétel azért különleges, mert 

ez az első színes, és eddigi legrészletesebb felvétel a marsi napfogyatkozásokról. A felvételen néhány napfoltot is észrevehetünk

– írta a portál. 

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiltyu
2022. április 22. 10:55
engem az bosszant hogy a James Webb távcsó már hetek óta be van izzítva de még mindig nem nagyon láttam vele készített képeket... :(
Gullwing
2022. április 22. 08:12
A napfogyatkozás nem a "Marson zajlik"...
kizökkentidő
2022. április 21. 18:13
Ennél sokkal érdekesebb jelenségek vannak a világegyetemben. Például milyen varázslatos fényjátékok lehetnek egy olyan bolygón amelynek rendszerében két vagy több Nap is van.
reader
2022. április 21. 17:53
Szenzációs felvétel. Egy pillanatra átéltem a kis pont vagyok a világűrben érzést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!