Iszlamista terror Brüsszelben, több halott – a belga rendőrség végzett az elkövetővel

2023. október 16. 21:25

A tettest hétfőn azonosították, majd kedden végeztek vele.

2023. október 16. 21:25
null

Cikkünk frissült!

A Sky News arról számol be, hogy Brüsszelben lelőttek két embert.

A hírek szerint mindkét áldozat svéd futballmezt viselt. 

Hozzátették, hogy hétfő este rendezik meg a belga fővárosban a Svédország elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzést.

A Het Laatste holland nyelvű, antwerpeni székhelyű újság szerint a lövöldözés a Sainctelette Plein közelében történt, a város központjától északra. A rendőrség lezárta a helyszínt.

A jelentések szerint az incidens körülbelül három mérföldre történt a King Baudouin Stadiontól, ahol a svédek és a belgák csaptak össze egymással. 

Ezt is ajánljuk a témában

A tettes a stadion felé tartott

A BBC folyamatosan frissülő beszámolója is utal rá, hogy több közösségi oldalon terjed egy olyan felvétel, amelyen egy arabul beszélő férfi kijelenti: a „támadás Isten nevében történt”. A férfi a felvételen hozzáteszi, három embert ölt meg. 

A támadó még szabadlábon van, beszámolók szerint a stadion felé tartott.

A szövetségi ügyészség megerősítette, látták a videót, de nem tudták megerősíteni, hogy az azon szereplő, vélhetően arab férfi a fegyveres. A lövöldözést terrorizmusként kezelik – írta a lap.

Ezt is ajánljuk a témában

Az X-közösségi oldalra időközben már egy olyan felvétel is felkerült, melyen az látható, hogy a feltételezett terrorista menekül, és Allah Akbart kiabál.

A korábban említett belga-svéd mérkőzést idő előtt lefújták. A hatóságok arra szólították fel a nézőket, hogy maradjanak a stadionban. 

Hajtóvadászat kezdődött, üzent a miniszterelnök

A belgiumi válságközpont hétfő éjjeli tájékoztatása szerint Brüsszelben a legmagasabb – négyes szintre – emelték a terrorkészültséget.

Annelies Verlinden belügyminiszter pedig bejelentette, hogy hajtóvadászatot indítottak az elkövető kézre kerítése érdekében.

Alexander De Croo, belga miniszterelnök is üzent a brüsszelieknek

arra kérte őket, hogy legyenek éberek.

Mindemellett őszinte részvétét fejezte ki a terrortámadás során elhunytak hozzátartozóinak. 

Macron: Az iszlamista terror felforgatja Európát!

A belga kormányfő mellett a francia elnök is megszólalt a brüsszeli terrortámadással kapcsolatban.

Emmanuel Macron Tiranában úgy fogalmazott, 

Brüsszelt újra iszlamista terrortámadás sújtotta”.

Majd azzal folytatta, hogy „a mi Európánkat felforgatták,  és az, hogy itt, együtt beszélünk erről, megmutatja, kik vagyunk: szívből, nyelvből, érzelmekből, kultúrából és jövőből élő európaiak” – tette hozzá. 

Elfogták az elkövetőt

A Le Soir nevű belga lap információi szerint Abdesalem L.-t vádolják a két svéd férfi lelövésével. A tunéziai férfi a brüsszeli Schaerbeek negyedben él, és a hatóságok gyanúja szerint kapcsolatba hozható a támadással.

Brüsszel polgármestere kedd reggel a BFMTV-nek megerősítette, hogy „a gyanúsítottat semlegesítették”.

A gyanúsítottra egy kávézóban nyitottak tüzet a rendőrök egy rajtaütésben. A férfi a kórházban belehalt sérüléseibe – közölte a belga szövetségi ügyészség.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

***

Nyitókép: HATIM KAGHAT / BELGA MAG / BELGA VIA AFP

Összesen 339 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2023. október 19. 20:18
"Tommaso 2023. október 17. 18:55 Azt még senki nem vizsgálta, nem derítette ki, mit keresett a két svéd szurkoló a meccs időpontjában 3 mérföldre a stadiontól." Nyilván szegény migránsokra vadásztak egy-egy AK-47-essel, azért kellett meghalniuk.
Tommaso
2023. október 17. 18:58
"Brüsszel lekoppintotta Szovjetuniót" bagira002 brüsszeli tankokat vizionál Budapest és Prága utcáira. bagira, bármit is szedsz, adj nekem is!:-)))
Tommaso
2023. október 17. 18:55
Azt még senki nem vizsgálta, nem derítette ki, mit keresett a két svéd szurkoló a meccs időpontjában 3 mérföldre a stadiontól.
need-info
2023. október 17. 13:38
Kár, hogy lelőtték, az akasztását megnéztem volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!