Kívülről érkezik a segítség a rezisztens baktériumok ellen

2021. május 29. 00:32

Nem titok, hogy minél többször alkalmazunk antibiotikumot betegségek legyőzésére, annál valószínűbb, hogy a baktériumok ellenállóbbá válnak és többé már nem lesz hatásos az adott kezelés. Ennek orvoslására fejlesztettek ki egy új kötszert, ami az immunrendszer fehérjéire alapozza a védelmet.

2021. május 29. 00:32
null

Kutatások folyamatban

A svéd Chalmers Műszaki Egyetemen Martin Andersson professzor és csapata jelenleg is a hidrogéles tapasz fejlesztésén dolgozik.

A kötszer antimikrobiális peptideket tartalmaz, amelyek az immunrendszerben is természetesen előforduló fehérjék. Mivel a baktériumokra kifejtett roncsoló hatásuk csak a mikrobák külső membránjára képes hatást kifejteni, így a tudósok számításai szerint a testünkben található fehérjék önmagukban nem tudnak majd megfelelő ellenállást kiépíteni velük szemben. Viszont a gél rendkívül hatásosnak bizonyult a káros baktériumok ellen, beleértve az antibiotikumokra már rezisztens mutációkat is. Mindezt a laboratóriumi tesztek igazolták.

Korábbi tanulmányokban is vizsgálták már a fehérjék baktériumokkal szembeni hatékonyságát, azonban a siker korlátozott volt, tekintve a tényt, hogy ezek a peptidek nagyon hamar lebomlanak, miután a testünkben található folyadékokkal, mint például a vér, kapcsolatba kerülnek. Ezt az akadályt a nanoszerkezetű hidrogéllel igyekeznek áthidalni, ami egy védett környezetet biztosít a peptideknek mindaddig, míg azok el nem érik a seb felszínét. 

Kereskedelmi forgalmazása

Az Amferia, a Chalmers spin-off vállalkozása hamarosan megkezdi a hidrogél forgalmazását. Egyelőre még csak tapasz formájában lesz elérhető, de a későbbiekben egy spray változatot is terveznek.   A termék azonban nem marad vetélytárs nélkül, hiszen a svájci Empa kutatóintézet is dolgozik egy fokozott peptidtartalmú kötszer kifejlesztésén. 

A cikk szerzője Szecsődi Ramóna.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!