A papírról a digitális világba kell lépni

2014. augusztus 26. 08:01

Az adathordozó-váltás korszakát éljük, a papír világából a digitális világba lépünk. Új elvárásoknak kell megfelelni: az információnak házhoz kell mennie.

2014. augusztus 26. 08:01
Tüske László
Magyar Hírlap

– Dolgozott már az OSZK-ban, de mi indította arra, hogy megpályázza a főigazgatói posztot? Mostanában az egymást gyorsan követő vezetőkről szólt a könyvtár élete, emellett a digitális világ terjedése, a megváltozott olvasási szokások is nyilván nehezítik az intézmény helyzetét.

– Hármas válság van itt egyszerre: könyvtárszakmai, üzemeltetési és vezetői. Az OSZK a magyar nemzeti kulturális örökség, benne számtalan ritkaság és felbecsülhetetlen érték gyűjtője, őrzője és szolgáltatója, nem engedhetjük meg, hogy ne gondoskodjunk róla. Kihívásnak, ugyanakkor fontos feladatnak tartom a válság megoldását, ezért pályáztam. A vezetési válság mintha tünet lenne: néhány hónap alatt három vezető volt, a dolgozók így nem tudják, merre tart a ház, nincs stratégia. Választóvonalhoz érkeztünk ugyanis, ez pedig a könyvtárszakmai kihívás. Az adathordozó-váltás korszakát éljük, a papír világából a digitális világba lépünk. Új elvárásoknak kell megfelelni: az információnak házhoz kell mennie. A könyvtár, úgy általánosságban is, felemásan reagált erre a történelmi helyzetre. Mindenhol lépéseket tesznek az állomány digitális elérhetősége felé, közben a könyvtárosok nagy része fájdalommal tekint a folyamatra, a „könyvesek” lassan önálló kategóriává válnak a könyvtárosok között. Konszolidáció kell, de persze ez nem újdonság, húsz éve mondják már. (…)

– Azt, hogy a pletykák szerint a raktározás esetleg Kőbányára, régi pincékbe kerülne, elfogadhatónak tartaná?

– A költözéssel kapcsolatban az a legfontosabb, hogy a könyvtárszakma és ezen belül az állományvédelem szempontjai szerint szülessen döntés. A ránk bízott anyag megismételhetetlen érték, a raktározásban a legkorszerűbb eljárásokat kell alkalmaznunk a klimatizálás, de a hozzáférés terén is, hogy az esetleges különálló raktárakból könnyen behozhatók legyenek a dokumentumok. Több tervet is láttunk már, most hallani a kőbányai pincerendszerről, vagy szatellit raktárak felépítéséről. Persze az is fontos, hogy a digitalizáció és a raktárváltás egyszeri anyagmozgatással valósuljon meg: a jelenlegi raktárból kivesszük az adott dokumentumot, digitalizáljuk, és már az új helyére kerül be. Ezt nevezzük kettős költöztetésnek. Ennek módjára útitervet dolgozunk ki az év hátralévő részében.

– Várhatóan mikorra ér véget a digitalizáció, és mikor valósulhat meg a költözés? Rendelkezésre áll a pénz minderre?

– A tervezett digitalizációt minél előbb el kell kezdeni, becslések szerint hatszázmillió oldalról van szó, hatalmas munka, aminek komoly szakember- és gépparkigénye van. Ezzel együtt az Eldorado már megkezdheti működését, és ahogy haladunk, a digitalizált anyaggal folyamatosan bővítjük a szolgáltatását. A könyvtár új elhelyezésére és a költözésre 2016 végéig konkrét elképzeléseket dolgozunk ki, és ha kormányzati döntés születik, akkor költözünk. De addig is működik a könyvtár, hagyományos és megújuló szolgáltatásaival. A pénzügyeket illetően reméljük, hogy a fenntartó látja a feladatok nagyságát, és a szükséges forrásokat biztosítja majd.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bácskai Bicska
2014. augusztus 26. 10:03
Biztos nagy tudású, jó szándékú ember. De nem temetném a papírra írott dolgokat. Majd ha csak egy csutaknyi gyertya fényénél kell újra tanulni mindazt, amiért emberek lehettünk, kicsit másként fogjuk becsülni a bekötött könyveket, és másként a merevlemezre vitt adathalmazokat.
kjkj945
2014. augusztus 26. 09:02
Sőt az írás olvasás sem szükséges. A hangoskönyv elmeséli. Akkor könyvtárra sincs szükség, sőt könyvtárosokra sem!
Marhajó!
2014. augusztus 26. 08:06
Jó arc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!