Karácsonyék kampánygyűjtése a politikai korrupció minősített esete – Mráz Ágoston Sámuel a Mandinernek

2023. július 03. 16:20

A főpolgármester sokaknál, de nálunk egészen biztosan jobban tudja, hogy mik is a 99 Mozgalomnál landoló támogatások valódi forrásai – mondja lapunknak a Nézőpont Intézet vezetője.

2023. július 03. 16:20
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Egyértelműen kijelenthető, hogy

megsértették a jelenleg hatályos kampányfinanszírozási törvényt, annak szellemét azok, akik kitalálták és finanszírozták a baloldal kampányát

– mondta el a Mandiner.hu érdeklődésére Mráz Ágoston Sámuel.

Politikai korrupció minősített esete

A Nézőpont Intézet vezetőjét azt követően kerestük fel, hogy épp egy hete oldotta fel a Nemzeti Információs Központ a 2022. évi magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról szóló titkosszolgálati jelentés titkosítását.

Ebből – mások mellett – kiderült: euróban, angol fontban és forintban több mint 500 millió forint érkezett a Karácsony Gergely nevével fémjelzett Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület számlájára 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között.

– hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel, ugyanis 2021-ben, 2022-ben illegitim forrásokból finanszíroztak politikai kampányokat.

Mint fogalmazott, az önkormányzati választásokig tartó, elkövetkezendő tizenegy hónap Karácsony Gergely számára rendkívül kellemetlen lesz, „az egész kampányára árnyékot fog vetni”, mert ebből a lelepleződésből, amire a titkosszolgálati dokumentum rámutat, rengeteg kérdés következik.

Például: Perjés Gábor II. kerületi párbeszédes képviselő, aki befizette ezt a több mint fél milliárd forintnyi értékű pénzt az egyesület számlájára, azt állítja, hogy nem a saját pénzét fizette be. Karácsony pedig azt írta Facebook-posztjában, hogy adománygyűjtő ládákban kalapozták össze ezt a pénzt a 99 számára.

„Vagyis arról van szó, hogy valaki nem a saját megtakarításait áldozta be a baloldali főpolgármester miniszterelnök-jelöltségéért, hanem mások pénzét. Arról nem beszélve, hogy magának a gyűjtésnek a jogszerűsége is minimum kérdéses” – mondta az elemző, jelezve, hogy ezt sem lehet másként minősíteni, minthogy politikai korrupció történt az ellenzék 2022-es országgyűlési választási kampányában.

Önvád lett Karácsony fedősztorijából

„Karácsony Gergely érezhette, hogy tisztességtelen, illegális eszközöket használt fel a kormányfőjelölti kampányában, ezért írhatta az adománygyűjtő ládákról szóló bejegyzését – válaszolt felvetésünkre a Nézőpont Intézet vezetője. – Merthogy

Épp ezért kitalált egy legitimáló fedősztorit, csakhogy arra nem gondolt a városvezető, hogy ez a magyarázat visszafele sült el: önvád lett a fedősztoriból” – fűzte hozzá a szakértő.

Következmény: szigorítás, pontosítás 

– reagált később Mráz Ágoston Sámuel azon megjegyzésünkre, hogy ugyan a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület beszámolói mindenki számára elérhetőek, azokban szerepelnek a titkosszolgálati dokumentumban említett támogatási összegek, de azok befizetői, a szponzorok nevei nincsenek feltüntetve.

Mint fogalmazott, „a jelenleg hatályos jogszabályok alapján is lehet jogi következménye az ügynek, de azt majd a megindított eljárások fogják kideríteni”. 

Az elemző szerint ez esetben azt kell megvizsgálni, hogy az akkor hatályos jogszabályokat Karácsonyék maradéktalanul betartották-e: egy olyan közhasznú szervezetnek, mint a 99 Mozgalomnak kell lennie felügyelő bizottsága; a pénzügyi beszámolókat, így Karácsonyékét is könyvvizsgálók szokták áttekinteni; valamint a pénzintézetek is rákérdezhetnek a támogatási összegek forrásaira.

Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner

***

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dryanwolf
2023. július 04. 06:25
A jelenség, amiről beszélünk... "...nem kell atomtudósnak lenni, hogy az ember erre rögtön ráismerjen. Isten éltesse Azerbajdzsánt!" (baltáspindúr)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!