Ember a Marson: még hosszú út áll előttünk

2021. július 23. 12:30

A Perseverance Rover tényfeltáró missziója után azt jósolták, hogy legkorábban a 2040-es években léphetnek emberek a Mars felszínére.

2021. július 23. 12:30
null

A Perseverance Rover a hét hónapos útja után sikeresen leszállt a vörös bolygón, ahol 670 napot, azaz 1 marsi évet fog tölteni. A missziója során a leszállóhelye körül fog kutatni ősi élet nyomai után. 

Jean-François Clervoy, francia űrhajós veterán, az Air Zéro G súlytalan repülés üzemeltetője, úgy véli, hogy még mindig több mint 20 év kell ahhoz, hogy emberek is elérjék a vörös bolygót. Véleménye szerint az első út, űrhajósokkal a fedélzeten, 2035 és 2040 között lehet esedékes, mely során csak a Mars körül körözne az űrhajó és onnan tanulmányoznák a bolygót, ugyanis a leszállás még mindig rendkívül veszélyes.

Átmeneti megoldásként úgy tervezik, hogy űrhajósok irányítanák a Mars körüli pályáról érkező űrhajók leszállását, mivel ez sokkal egyszerűbb, mint a Földről történő távvezérlés. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) ezen okból adódóan például már távvezérlésre is tanítja az űrhajósokat, hogy amennyiben egy nap ők kell levezényeljenek egy marsi leszállást, úgy sikeresen tudják azt végrehajtani.

Eközben a Toulouse Űrkutatási Központ tudósai izgatottan figyelték a Perseverance landolását, ugyanis a SuperCam műszert - amely a folyamatot segítette - ők tervezték és építették. 

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
celoke
2021. augusztus 12. 17:54
Milyen igazad van! És még hogy a nemhogy elérhetetlen, de megközelíthetetlen fénysebesség! Amivel 4 év év alatt érnénk oda a Proxima Centaurihoz, a legközelebbi másik csillaghoz. Még a saját bolygónk vonzásából sem tudunk kilépni hatalmas és energiazabáló rakéták nélkül, amelyek akárcsak az első szökési sebesség eléréséhez kellenek, és amik aztán persze a világűr elérésekor leválnak és visszazuhanva elégnek a Föld légkörében. Az, hogy egy űrhajó böhöm nagy hordozórakéták nélkül kizárólag a saját hajtóművével önerőből elhagyjon egy bolygót legyőzve annak gravitációs vonzását, csak a Csillagok háborújában létezik.
fatman
2021. augusztus 12. 00:10
folyamatosan 20 évre vagyunk a Marsutazástól... :-O
Láncfűrészes Attasé
2021. augusztus 11. 23:41
A Perseverance már fél éve leszállt, jó napot kívánok! Nem késett meg egy kicsit ez a cikk? Jobbára még értelmetlen is. A SpaceX hamarabb fog űrhajót rakni a Marsra, mint 2040, sokkal, hiába a sok ellendrukker. Ha így haladnak a fejlesztéssel, simán lehet, hogy a 2028-as indítási ablakban küldenek már embert is. Ettől függetlenül teljesen értelmetlen a Marsra menni lakni, permanens erőforrásokat áldozni erre. Nyilván kis léptékben meg fog tudni valósulni, de kb. soha, vagy legalábbis sokáig nem lesz független a Földtől, még akkor sem, ha olyan technológiák állnának rendelkezésre, amikre most még nem is gondolunk. Robotok mennek majd mindenhova, mert kb. mindenben jobbak lesznek az embernél.
Akitlosz
2021. augusztus 05. 22:29
Se pénz, se akarat, se technika. Így csak az újságok megtöltését szolgálják az ilyen cikkek. Az újságokban megjelenő, amúgy reális és megvalósítható űrterveknek csupán a huszada, 5%-a valósul meg. Az 1970-es években volt egy jó amerikai sci-fi filmsorozat a Space: 1999, magyarul az Alfa holdbázis. https://www.youtube.com/watch?v=2RF1E3zT6YU Reális volt már az 1970-es években is, hogy 1999-ben lesz holdbázis. Ma már 2021-van, de semmivel nincsen ma közelebb a holdbázishoz az emberiség, mint volt 1970-ben. Sőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!