Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A zöld útlevél lehet a turizmus megmentője?

2021. május 29. 14:51

Továbbra sincs egységes megállapodás az utazáshoz szükséges zöld igazolványok kiállításáról. Eközben a világ legerősebb gazdaságai megállapodtak abban, hogy támogatják az úgynevezett zöld útlevelek tervét. Céljuk a turizmus-vendéglátás ágazat kisegítése a járvány okozta mély visszaesésből.

2021. május 29. 14:51
null

Az olasz idegenforgalomért felelős miniszter, Massino Garavaglia egy online rendezvény keretein belül beszélt az ágazat megsegítésére szolgáló azonnali cselekvési tervről, mely kulcsfontosságú szerepet játszik a globális gazdasági fellendülésben. A fórum célja az volt, hogy az ágazat döntéshozói egyeztessék elképzeléseiket az Európai Uniós digitális zöld tanúsítvány kapcsán. A résztvevők egyetértenek abban, hogy a turizmus újraindítása hozzájárul a gazdasági nehézségek leküzdéséhez, ugyanakkor kiemelték, hogy a hangsúly továbbra is a biztonságos mobilitáson van. A dokumentum által láthatóvá válná az utazó összes adata a vírussal és az oltakozással kapcsolatban, miközben egységesítené az utazási feltételeket.

Garavaglia az utazási zöld tanúsítvány megvalósulását kifejezetten szorgalmazza. Egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, hogy ígéretet kapott Thierry Bretontól, az Európai Unió biztosától, hogy a tanúsítványok megvalósulásának lehetőségét felgyorsítják. 

„Ha a pandémiát legyőzzük, a fellendülés kulcsa a turizmus lesz” – mondta Garavaglia

E szektort érintette a COVID-19 válsághelyzet a legmélyebben. A nyár beköszöntével lehetőség volna a fellendülésre, ezért is sürgetik az egységes európai döntést az iparági résztvevők. Eddig soha nem tapasztalt visszaesés következett be abban az iparágban, melyről korábban a legtöbben úgy vélekedtek, hogy a 2020-as év lesz az egyik legkiemelkedőbb.

Az újranyitástól a legtöbb kormány az idegenforgalom gyógyulását várja. A találkozón szintén részt vevő Thomas Bareiss, német gazdasági miniszterhelyettes szerint az idegenforgalom újrakezdését a „jobb visszaépítés” elvének kell vezérelnie.

„Megállapodtunk abban, hogy rugalmasabb, fenntarthatóbb és befogadóbb idegenforgalmi szektort szeretnénk a jövőben” – mondta Bareiss.

A turizmus a magyar gazdasághoz való közvetlen hozzájárulása 2019-ben már megközelítette az 1000 milliárd forintot. A turizmushoz közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó ágazatok mind nyertesei a szektor sikereinek, ezért kiemelten fontos, hogy a vírus okozta károk enyhítésre kerüljenek. 

A csendes, gazdasági szempontból hanyatló időszak arra megfelelő volt, hogy az iparág működési és vezérelveit a döntéshozók újragondolják. A különböző országok saját turisztikai irányelveiket pedig felülbírálják. Az üzemeltetők az elavult technológiákat lecseréljék, a digitalizációt bevezessék a jobb és ügyfélbarátabb kiszolgálás érdekében. 

Egyelőre az uniós tagországok még várják a végleges döntést a zöld útlevél kapcsán, melyre az Európai Unió Tanácsa június végi határidőt szabott ki. Mostanra azonban sok ország saját hatáskörén belül egyedi szabályozási rendszereket és döntéseket hozott meg. A magyar kormány, rendeletben szabályozott tárgyalásokat folytat a külföldre utazás szabályairól és a hazai védettségi igazolvány elfogadásáról. Az eddigi tárgyalások eredményeképpen, a következő országok fogadják el a magyar védettségi igazolványt: Bahrein, Cseh Köztársaság, Észak-Macedón Köztársaság, Georgia, Horvátország, Mongólia, Montenegró, Szerb Köztársaság, Szlovénia és Törökország. A lista az eredményes egyeztetéseknek megfelelően folyamatosan frissül. 

A cikk szerzője Szalga Bogi.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!